Corrupte, mentider i... Hitler: el retrat robot que la dreta fa de Pedro Sánchez

Feijóo l'acusa de "corrupció política" i Abascal apuja el to comparant-lo amb Hitler i denunciant un "cop d'estat"

3 min
Feijóo durant la seva intervenció al congrés

MadridUn candidat que exerceix "corrupció política" per ser investit, "menteix", tanca pactes que "neixen del frau", no té límits "ni ètics ni legals", abraça la "desraó" sense "cap pudor" i està en ple "deliri". Aquest és el retrat de Pedro Sánchez que ha fet Alberto Núñez Feijóo en les intervencions al debat d'investidura del candidat socialista al Congrés. La del líder del PP no és la veu més radical en l'ofensiva dels populars contra Sánchez –Isabel Díaz Ayuso va molt més enllà, en línia amb la ultradreta, i l'acusa d'estar iniciant una "dictadura"–, però Feijóo tampoc s'ha tallat aquest dimecres a la tarda i ha fet un discurs frontalment bel·ligerant amb el president del govern espanyol en funcions.

Feijóo: "Prendre decisions contra l'interès general a canvi de beneficis personals és corrupció política"

Ara bé, igual que la ultradreta fa més soroll al carrer amb les crides a la "mobilització permanent" que apleguen ultres i nostàlgics del franquisme, també hi ha hagut un increment dels decibels quan el líder de Vox, Santiago Abascal, ha pres la paraula. El líder de Vox, sense importar-li la solidesa dels seus arguments, insisteix a presentar la investidura de Sánchez com un "cop d'estat" i fins i tot ha arribat a comparar el candidat del PSOE amb Adolf Hitler, recordant que el dictador de l'Alemanya nazi "també va arribar al poder mitjançant unes eleccions".

Davant d'aquestes acusacions i la petició expressa que li ha fet el grup socialista, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat que retirarà del diari de sessions totes aquestes expressions. N'hi ha hagut més. A parer d'Abascal, Sánchez hauria de "demanar cita" a un metge per ser "diagnosticat": "Tinc la sensació que ha perdut el cap amb aquest atac a la Constitució".

Abascal compara Sánchez amb Hitler: "Amb la dictadura dels vots han arribat al poder"

Ayuso torna a ser protagonista

La presidenta madrilenya ha tornat a restar protagonisme, un cop més, al líder del seu partit per la reacció que ha tingut quan Sánchez ha esmentat en el seu discurs el possible cas de corrupció a la Comunitat de Madrid que esquitxaria el seu germà. Les càmeres del Congrés l'han enfocat –ho estava seguint des de la tribuna– i les xarxes socials s'han encès llegint-li els llavis. Molts han interpretat que ha dit "fill de puta" al president del govern espanyol en funcions. En un matís carregat d'ironia, fonts de l'equip d'Ayuso han assegurat que el que ha dit és "M'agrada la fruita".

Polèmica per un vídeo on sembla que Ayuso insulta greument des de la tribuna del Congrés a Sánchez

Els desqualificatius per part del PP no han arribat només d'Ayuso. Durant les intervencions del candidat socialista, la bancada popular l'ha escridassat repetint algunes de les expressions emprades pel seu líder. Les reiterades interrupcions també han fet que Armengol hagi acabat intervenint.

Vox empeny el PP

Un dels arguments emprats per Sánchez en les seves intervencions és que Vox està empenyent el PP cap a una deriva ultra i ha advertit Feijóo de les conseqüències de rendir-se a la pressió de la ultradreta. En la batalla contra l'amnistia, exposa el líder socialista, els d'Abascal forcen el PP a anar cada cop més lluny. Aquest dimecres els ha demanat dues coses. La primera, que "corregeixi l'error" de deixar que hi hagi majoria progressista al TC i faci servir el Senat per bloquejar la llei d'amnistia. L'última proposta de Vox encara està per veure quina resposta tindrà per part dels populars, que fins ara s'hi havien negat en rodó: l'extrema dreta ha registrat aquest mateix dimecres una moció al Senat, on el PP té majoria absoluta, per il·legalitzar ERC i Junts. "Li supliquem que votin a favor. És necessari que ho facin les institucions de majoria no colpista". Encara que s'aprovés, la moció no tindria cap recorregut legal, però evidenciaria que la legislatura serà molt calenta des del primer minut.

stats