Política 29/05/2018

Cospedal: "No hi ha una caixa B i no tinc cap constància que n'hi hagi hagut, per molt que ho digui una sentència"

La ministra de Defensa amenaça el socialista Artemi Rallo de posar-li una querella per acusació de delicte

Carla Fajardo
4 min

Barcelona"No hi ha una caixa B i no tinc cap constància que n'hi hagi hagut cap abans, per molt que ho digui una sentència". Així ha respost la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, durant la compareixença d'avui a la comissió d'investigació sobre el finançament il·legal del PP al Congrés. Després que ahir s'ordenés presó sense fiança per a Bárcenas, Cospedal ha reiterat que "no hi ha hagut mai una caixa B, en tot cas, no del PP", i ha qüestionat la sentència. "No hem de compartir el que digui el jutge, no té per què ser veritat. És que els jutges són infal·libles?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi ha hagut cap benefici econòmic per al PP", "Els papers són falsos" i "Gürtel és passat". La ministra de Defensa no s'ha mogut ni un centímetre de la seva posició i, encara que ha dit que ha demanat perdó moltes vegades, s'ha negat a tornar-ho a fer. Cospedal ha dit que el PP recorrerà la sentència del cas Gürtel i ha defensat que el partit "no tenia coneixement que s’estava fent un acció constitutiva de delicte".

Cospedal amenaça de querellar-se amb Rallo per acusació de delicte

La compareixença ha sigut marcada per la picabaralla amb el portaveu socialista, Artemi Rallo Lombarte, amb qui la ministra ha intercanviat retrets, i per l'enganxada amb el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Cospedal ha amenaçat el socialista de posar-li una querella per acusació de delicte: "M’està acusant de fals testimoni? Li demanaria que quan surti ho digui davant la premsa perquè li posaré immediatament una querella per acusació de delicte i això és molt greu. Jo no he comès mai fals testimoni i vaig dir la veritat. L’he dit sempre", ha afegit. I ha insistit: "Si vostè repeteix el que ha dit fora d’aquesta sala, no l’estic amenaçant, li posaré una querella". Cospedal ha continuat carregant contra el PSOE, que considera "l’únic partit" que coneix "condemnat per finançament il·legal". "No m’he inventat res, hem tingut un gran desgast electoral i hem assumit responsabilitats polítiques. Hem demanat perdó molt cops, mai he sentit el seu partit demanar perdó", ha dit a Rallo.

Enganxada entre Rufián i Cospedal per insinuar que a ERC hi ha corrupció

El portaveu d'ERC a la comissió, Gabriel Rufián, i la ministra de Defensa han mantingut un interrogatori tens, en què Cospedal ha suggerit que ERC està esquitxada per casos de corrupció. "El seu partit està subjecte a alguns procediments. És conegut, públic i notori", ha dit. Rufián ha enumerat els casos de corrupció del PP i li ha demanat que anomenés un sol cas d'ERC. El republicà, que ha acusat la ministra de Defensa de nomenar els jutges, li ha dit que "aplaudeix amb les orelles que empresonin" Junqueras, però que no li agrada el que fan els jutges amb el finançament il·legal del PP. Cospedal ha respost que amb una sentència hi està "d’acord i amb l’altra no".

Acusa Podem de masclista: "López H no és el meu marit. De López Hierro n'hi ha molts"

López H. és un dels noms que apareix als 'papers de Bárcenas' com a implicat en el finançament il·legal del PP. Però Cospedal ha defensat que López H. no és el seu marit, Ignacio López Hierro. "De López Hierro n'hi ha molts", ha assegurat. La ministra, que ha defensat que la seva relació amb el seu marit és molt posterior, ha acusat Podem de masclistes i ha criticat, concretament, el feminisme que considera que predica Irene Montero. "Utilitzen la figura del meu marit, que com que està en el món privat no es pot defensar, per perjudicar-me a mi. I això és d’un masclisme fastigós. A mi se m’ha dit la 'chacha' del PP", ha dit.

En canvi, ha reconegut que "M.D. Cospedal òbviament" és ella. "No li diré que hi ha una altra M.D. Cospedal al PP, és absurd", ha dit. Tot i així, ha reiterat que els papers són falsos i que considera que la sentència no els dona veracitat.

Cospedal, que ha acusat Francisco Correa d'idear la trama de contractes falsos, ha negat que la caixa B fos "un procediment orquestrat pel PP", sinó que considera que era "un muntatge de Bárcenas per perjudicar" el partit i que "s’organitzava per unes persones que tenien a veure amb el partit i que se'n van aprofitar". Ha assegurat que "és fals" que ella "rebés res". "I és fals que això respongui a cap comptabilitat. Deu ser la de Bárcenas, no la del PP", ha afegit.

Cospedal carrega contra els jutges: "No em sembla normal que en un país democràtic pugui passar això en una sentència"

En aquest sentit, ha defensat el testimoni del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al qual la sentència del cas Gürtel no ha donat credibilitat, i ha dit que ha vingut a "defensar l’honorabilitat" del seu partit. "Que la sentència digui que no veu credibilitat a testimonis com el de Mariano Rajoy és un dels motius pels quals volem recórrer. Em sembla un argument molt poc jurídic i tendenciós", ha dit. Ho considera "una extralimitació", encara que no pot "jutjar el que fa un jutge". "No em sembla normal que en un país democràtic pugui passar això en una sentència", ha afegit. En aquest sentit, considera que Rajoy ha assumit "totes les responsabilitats que havia d'assumir" i que "ha col·laborat amb la justícia com mai abans ha fet cap president del govern".

Preguntada per si té por de possibles informacions que puguin sortir després dels empresonaments dels condemnats per la trama Gürtel, ha dit que no en té, que "a Espanya va a la presó qui ha comès delictes".

Cospedal, que ha preguntat si allò era "una comissió d'investigació" o "una comissió de linxament" contra el PP, també ha parlat de l'acomiadament de Bárcenas, que va continuar cobrant un sou del partit i gaudint de privilegis durant dos anys. Ha assegurat que es va pactar pagar-li mensualitats "sense cap ocultació" i que és una pràctica habitual en moltes empreses, al govern [espanyol] i al Congrés. Tot i així, ha reconegut que "va ser un error".

stats