Judicialització del Procés
Política 21/09/2022

Costa guanya un altre recurs al TSJC: el tribunal fa marxa enrere i li retira l'advocat d'ofici

Els magistrats admeten que la decisió interferia en el dret de l'exvicepresident del Parlament a defensar-se a si mateix

2 min
Josep Costa: “Torrent inaugura la submissió del Parlament i Borràs no la reverteix”

BarcelonaL'exvicepresident del Parlament i exdiputat de Junts Josep Costa ha guanyat un altre recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el marc de la causa contra l'anterior mesa de la cambra catalana. Després d'aconseguir dues recusacions i apartar el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el magistrat Carlos Ramos, aquest dimecres ha aconseguit que el tribunal faci marxa enrere en la designació d'un advocat d'ofici perquè el defensi el dia del judici. Costa exerceix la seva pròpia defensa, però el tribunal havia decidit nomenar un lletrat del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) preveient que no es presentaria el dia que s'ha de jutjar la causa, els pròxims dies 5, 6 i 7 d'octubre. Una decisió que, a parer de l'exdiputat de Junts, és una intromissió en el seu dret de defensa que s'havia d'aturar. Aquest dimecres el TSJC li ha donat la raó: en una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA, els magistrats admeten que la decisió té "caràcter preventiu" i "podria interferir en el dret a la lliure designació d'advocat i generar problemes deontològics, professionals i econòmics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Costa ja avançava en una entrevista recent a l'ARA el recurs que ara ha guanyat: "El tribunal pot fer el judici sense mi. L'únic que està en qüestió és si poden jutjar-me a mi, que m'autodefenso, si no em presento i no hi ha un advocat [...]. Ara m'han designat un advocat d'ofici [assumint que no hi seré], vulnerant el dret a defensar-me a mi mateix i posant un tercer professional en la tessitura de vulnerar els meus drets". ¿Es presentarà, doncs, l'exdiputat de Junts al judici? "No tinc previst anunciar si vaig al judici. Serà efecte sorpresa", assegurava, i ho distingia de quan va anunciar que no es presentaria a declarar durant la instrucció (la qual cosa va provocar la seva detenció perquè es presentés davant del jutge). "No he reconegut la legitimitat del tribunal, però seria massa fàcil per a ells que jo digués que no vull defensar-me. Defensar-me atacant totes les irregularitats i tensionant el tribunal pot ser més interessant que deixar-los fer", argumentava en aquesta mateixa entrevista.

El TSJC ha donat la raó a l'exdiputat de Junts en contra del criteri de la Fiscalia. El ministeri públic havia defensat en el seu escrit mantenir la designació de l'advocat d'ofici per evitar la suspensió del judici. El cert és que, per la pena d'inhabilitació que demanen a Costa, se'l pot jutjar en absència, però no es pot celebrar el judici si no compareix ni un advocat en representació seva. Segons el fiscal, Costa té el "propòsit de no comparèixer per aconseguir el fraudulent i espuri objectiu d'impedir la celebració del judici". Costa està pendent de judici juntament amb l'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa, Roger Torrent, i els exsecretaris Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. La Fiscalia els demana entre 16 i 20 mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per haver admès a tràmit diverses resolucions que advocaven per l'exercici de l'autodeterminació al Parlament i també reprovaven la monarquia.

stats