Política 18/12/2020

Creix la tensió entre la Moncloa i Lesmes: Calvo avisa que el CGPJ no pot "envair" la sobirania parlamentària

Campo va trucar al president del Poder Judicial per demanar que "cadascú es mantingui al seu lloc"

Ot Serra
3 min
El ministre Juan Carlos Campo i el president del CGPJ, Carlos Lesmes.

MadridAfloren més tensions entre la Moncloa i la cúpula judicial. El govern espanyol respon amb duresa el moviment d'aquest dijous del Consell General del Poder Judicial, crític amb les intencions del PSOE i Unides Podem de modificar la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) sense haver recollit abans l'opinió dels sectors vinculats a l'administració de justícia. En una entrevista a La Sexta, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha carregat contra el CGPJ per "envair la sobirania parlamentària" l'endemà que l'òrgan de govern dels jutges llancés un toc d'alerta als socis de govern. En un comunicat amb el suport de 16 dels 21 vocals instaven el Congrés a demanar un informe del mateix CGPJ, de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa i de les associacions de jutges i fiscals en relació amb la possibilitat de limitar les funcions de la cúpula judicial quan tingui el mandat caducat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La independència dels tres poders és d'anada i de tornada. És a dir, l'hem de complir tots", ha manifestat Calvo aquest matí en declaracions als mitjans, després que el CGPJ alertés que el Tractat de la Unió Europea (TUE) estipula que cal donar audiència a totes les parts implicades per no posar en risc la independència judicial. L'opinió que ha expressat la vicepresidenta va en la línia del que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va manifestar al mateix Lesmes en una trucada telefònica dimecres, quan es va saber que dijous s'abordaria la qüestió. "Que cadascú es mantingui al seu lloc", li va traslladar el ministre al president del CGPJ, segons ha assegurat Calvo. Tal com es va constatar aquest dijous, la majoria de vocals no van fer cas a la petició del ministre.

El xoc dialèctic evidencia una vegada més la poca sintonia entre l'executiu i la cúpula del poder judicial, amb intercanvi de retrets sobre falta d'independència. La segona proposta de reforma de la LOPJ ha posat en guàrdia el CGPJ, que aquest dijous es va voler posicionar, a diferència del que va fer amb la primera. El ple es va reunir a finals d'octubre per posicionar-se sobre la iniciativa parlamentària que pretenia reduir la majoria necessària per escollir els vocals de l'òrgan de govern dels jutges, però en aquella ocasió els integrants actuals van acordar un comunicat en què deien que encara no era el moment de mullar-se.

La topada per l'absència de Felip VI a Barcelona

Una de les últimes topades entre Lesmes i la Moncloa es va produir per l'absència de Felip VI a l'acte de lliurament dels despatxos judicials a Barcelona, el mes de setembre passat. El govern espanyol va preferir que el rei no anés a la cerimònia, en un context en què estava a punt de sortir la sentència que inhabilitava definitivament Quim Torra com a president de la Generalitat. Lesmes va voler airejar el seu malestar amb el govern espanyol i va revelar una trucada amb el monarca en què, segons ell, li hauria traslladat que li hauria agradar ser-hi. La Casa del Rei va puntualitzar que havia sigut una trucada de "cortesia" i sense "consideracions institucionals".

Les tensions es produeixen entre el govern espanyol i un CGPJ amb el mandat caducat des del 4 de desembre del 2018. Els dos poders coincideixen en la necessitat de renovar d'una vegada els vocals, però la situació es manté bloquejada per les condicions que el PP posa per negociar amb el PSOE: deixar-ne al marge Podem, buscar un model que despolititzi l'elecció i retirar la proposta de reforma de la llei per abaratir la majoria necessària a les cambres. La fórmula alternativa, que és precisament aquest canvi legal, està paralitzada i contribueix a mantenir la situació bloquejada.

stats