Política 10/04/2018

Rajoy deixa caure Cifuentes

Ciutadans dona per feta la seva fi i la qüestió del màster de Casado en confirma l'aïllament

Dani Sánchez Ugart
3 min
Albert Rivera i Pedro Sánchez la setmana passada al Congrés.

MadridCiutadans vol jugar fins al final la carta de la dimissió de Cristina Cifuentes. I al PP ja estan convençuts que la millor sortida és deixar-la caure. El partit taronja, que dona suport al govern de la presidenta madrilenya, va virar durant el dia d’ahir des de la negativa a donar suport a la moció de censura del PSOE, exigint una comissió d’investigació, a amenaçar de manera velada que si el PP no aparta Cifuentes acabaran votant la investidura del socialista Ángel Gabilondo. Albert Rivera ha arribat a la conclusió que li és més rendible doblegar el PP, veient la volada mediàtica que ha agafat el cas, i ja no vol negociar els termes de la comissió. A Génova estaven disposats a acceptar-la sense peròs si significava salvar els mobles fins que es calmés la tempesta per la polèmica del mastergate. Però els populars ja han vist que no serà suficient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules del president de Cs, Albert Rivera, van girar la truita. Rivera va marcar la pauta ahir en la reunió del grup al Congrés quan va dir que “si el senyor Rajoy vol seguir tapant la trama de corrupció, hi haurà canvi de govern, i si vol lluitar per dignificar la institució, continuarà governant la llista més votada”. Era una amenaça d’acabar votant la moció de censura del PSOE, malgrat que el tràngol és de difícil digestió per a Cs, perquè suposaria fer-ho juntament amb Podem, amb qui ja s’han declarat incompatibles. El fet que el partit lila hagi dit que donaria suport a la investidura de Gabilondo sense entrar al govern ho fa més assumible per a Rivera. I al PP s’ha captat l’amenaça.

Segons fonts populars, la situació ja és qüestió d’hores o de dies. Ara es debat si serà el mateix president del partit, Mariano Rajoy, qui comunicarà la decisió a Cifuentes quan torni del viatge oficial a l’Argentina; o si acceleraran els temps i l’hi comunicarà la número dos de la formació, María Dolores de Cospedal. El PP no vol que el debat contamini el dels pressupostos, i per això s’han marcat com a objectiu deixar el camí desbrossat abans del dia 16, quan s’obre el tràmit parlamentari dels comptes estatals. A Cs ja estan convençuts que han guanyat la partida al PP. “Ja estan buscant un substitut”, comentaven ahir fonts de la cúpula de Ciutadans. L’amenaça amagada de votar la moció de censura seria, doncs, només una gesticulació, que no fan de manera clara perquè no volen patir una pèrdua de votants potencials per mostrar-se massa pròxims als partits d’esquerres.

Sense el suport de la direcció

Ahir es van introduir més elements que fan insostenible la situació de Cifuentes. El primer, dins el mateix partit, perquè el que es podia convertir en un nou escàndol -la informació d’ El País que apuntava que Pablo Casado va obtenir una titulació anàloga a la de Cifuentes sense anar a classe- va acabar girant-se en contra de la presidenta madrilenya.

El vicesecretari de Comunicació popular va veure com la direcció del seu partit li donava un suport molt més ferm que el que va obtenir Cifuentes. A més, va aportar quatre treballs que deixaven en molt mala posició la presidenta, que no ha ensenyat ni un sol document propi. Però també deixaven en evidència el prestigi del màster, del qual va cursar 4 assignatures de 22, perquè li van convalidar la resta.

stats