Política 03/10/2019

Cs i PP defensen la moció de censura com a mostra "d'unitat constitucionalista" encara que no prosperi

Lorena Roldán no es planteja retirar el procediment malgrat que no aconsegueixi sumar els suports necessaris

Anna Mascaró
2 min
La diputada  de Ciutadans  al Parlament Lorena Roldán ahir durant el seu discurs.

BarcelonaLa moció de censura presentada per sorpresa per Ciutadans aquesta setmana (quan només feia 15 dies que ho havia rebutjat taxativament) té de moment pocs números de prosperar. Lorena Roldán, que es presenta com a candidata alternativa a la investidura, només ha aconseguit fins ara el suport del subgrup parlamentari del PP, i les possibilitats que sumi els vots del PSC (que ja s'ha desmarcat de la iniciativa), els comuns o la CUP són llunyanes. Malgrat això, la líder de Cs a Catalunya no contempla la possibilitat de retirar el procediment: "Tenim temps de tirar endavant aquesta moció de censura o com a mínim de mostrar una unió de tot el constitucionalisme, els demòcrates, que volem que la llibertat torni de nou a la nostra terra", ha assegurat, insistint que el PSC rectifiqui. "Que el PSC decideixi si vol estar al costat de la convivència a Catalunya o dels que estan al costat dels CDR", ha reclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el mateix sentit s'ha expressat el líder del PPC, Alejandro Fernández, després de reunir-se amb Roldán. El conservador s'ha mostrat convençut i "sense cap dubte" que la moció de censura al president Quim Torra "vencerà davant l'opinió pública" malgrat reconèixer que existeixen "possibilitats mínimes" que aconsegueixi derrotar el Govern.

La trobada entre ambdós líders ha estat breu (aproximadament 20 minuts). Segons han explicat després, estan d'acord en l'essencial, que és en expulsar el president de la Generalitat. Amb tot, Roldán no ha aclarit si han acordat els eixos bàsics del Govern alternatiu que plantegen totes dues forces. Preguntada sobre la qüestió, ha afirmat que han "parlat de la necessitat de fer aquesta moció de censura de la convivència". Es tracta, al seu entendre, d'una "urgència democràtica": "Tenim l'obligació moral que Torra surti del Govern", ha dit, una qüestió que es fonamenta en la presumpta vinculació entre el cap de l'executiu i els CDR empresonats i imputats per l'Audiència Nacional que han publicat diversos mitjans en base a la interlocutòria del jutge que investiga el cas."La moció és constructiva", ha dit al seu torn el líder del PP: "Roldán té un programa de Govern basat en el compromís democràtic de posar l'executiu al servei de l'ordre".

Roldán ha carregat durament contra el PSC per haver rebutjat votar a favor de la moció de censura, una crítica que ha estès al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "Els votants socialistes no s'expliquen per què Sánchez preferix Torra que els constitucionalistes", ha assegurat: "Hem d'anar plegats, defensar els drets de tots els catalans". Fernández també ha insistit en convèncer els socialistes i ha proposat al líder del PSC, Miquel Iceta, que presenti ell la moció de censura: "Hi votarem a favor, el preferim a un no demòcrata –ha assegurat–. Iceta no té excuses, i tampoc Jéssica Albiach (líder dels comuns)", ha afirmat.

stats