La CUP mantindrà la seva posició davant la guerra: no a Putin i no a l'OTAN

La formació anticapitalista acorda per àmplia majoria la seva oposició a enviar armament

2 min
Eulàlia Reguant i Carles Riera durant el ple del Parlament d'aquest dimecres

Sense sorpreses. Oposició a la invasió d'Ucraïna per part de Rússia però també a l'"espiral bel·licista" que comporta l'enviament d'armes per reforçar la resistència ucraïnesa. La Coordinadora Oberta Parlamentària (COP), que aplega representants de les diferents organitzacions de la candidatura així com de les assemblees territorials, ha debatut aquest dissabte el posicionament de la CUP sobre la guerra i ha acordat alinear-se amb la direcció, que s'oposa a enviar armament i culpa també l'OTAN de l'atac rus. El resultat de la votació ha estat clar. La posició plantejada per Lluita Internacionalista (LI), que havia forçat el debat intern molesta amb el fet que els diputats de la CUP al Parlament exhibissin cartells contra la guerra i evitessin aplaudir el cònsol ucraïnès, Artem Vorobiov, només ha rebut dos vots (el seu i el de la CUP Exterior), amb deu vots en contra i dues abstencions, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat era de preveure, perquè Constituents per la Ruptura (CxR) i l'assemblea de la CUP Exterior reclamaven simplement una condemna més enèrgica de l'ocupació i tant Endavant com Poble Lliure, els dos grans sectors de la formació, han mostrat el seu rebuig a la política de blocs que està dibuixant la guerra i a la política neoliberal de Zelenski, amb il·legalització de partits inclosa. El posicionament de la CUP en aquest conflicte, doncs, es mantindrà com ara per ampli consens de la militància. De fet, el document que van presentar els grups parlamentaris al Parlament i al Congrés ni tan sols s'ha portat a votació pel rebuig majoritari al document de LI, tot i que s'han introduït algunes esmenes.

El document dels dos grups mostra "el rebuig de l'agressió de Putin contra Ucraïna" i exigeix que s'acabi la invasió i que "es retirin les tropes d'ocupació". Sigui com sigui, consideren que "és una guerra entre imperis" i denuncien "els interessos dels EUA per "la militarització d'Ucraïna i de la regió per alimentar el lobi armamentístic i donar sentit a l'OTAN". Davant d'aquest escenari, reclamen a l'Estat que deixi d'enviar armament a Ucraïna (però no ajuda humanitària) per posar fi a l'"espiral bel·licista" i que se "situï en un lloc d'equidistància entre els interessos geoestratègics nord-americans i russos tot buscant un rol que ajudi a rebaixar la tensió militar, deslligant-se de l'OTAN", organisme que volen que es dissolgui i del qual Espanya surti.

La Coordinadora també ha refusat l'altre punt que LI va incloure en el document i que passava per fer arribar kits de primers auxilis a la Defensa Territorial de Kíiv, que conformen organitzacions anarquistes, trotskistes i antifeixistes, perquè no ha aconseguit la majoria absoluta, tot i rebre l'aval de set representants, el rebuig de quatre i tres abstencions. Així mateix, també s'ha refusat la proposta de la CUP Exterior de sumar-se a la Xarxa Europea Solidaritat amb Ucraïna i Contra la Guerra.

stats