CONFLICTE INTERN
Política 19/05/2016

La CUP es querella contra el seu exalcalde d’Arenys de Munt per buidar el compte bancari del partit

Josep Manel Ximenis respon als cupaires que no s'ha apropiat mai d'"un cèntim d'euro de ningú" i acusa la candidatura anticapitalista d'una deriva "estalinista"

Acn
3 min
Josep Manel Ximenis, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaL’exalcalde d’Arenys de Munt, expulsat de la CUP, i impulsor de la primera consulta local per la independència, Josep Manel Ximenis, haurà de passar pels jutjats. Segons ha pogut saber l’ACN, la CUP ha interposat una querella contra ell assegurant que, quan va ser obligat a desvincular-se del partit, va buidar el compte bancari de l’agrupació local, abans de cedir-ne els poders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La denúncia ha estat admesa a tràmit i ara el jutjat d’instrucció haurà de fixar una data perquè Ximenis declari davant el jutge com a investigat per un presumpte delicte d’apropiació indeguda. Segons la querella, l’exalcalde va quedar-se els poc més de mil euros que hi havia al compte de l’agrupació, que a més pertanyia a l’oficina bancària en la que Ximenis treballava.

La querella dels cupaires ha estat contestada amb contundència per Ximenis, que ha assegurat a l'ACN que no s'ha apropiat mai d'"un cèntim d'euro de ningú". L'exalcalde afirma que ell era el "primer" en posar diners quan calia comprar materials o pagar campanyes i ironitza sobre la denúncia: "Tant de bo em tornessin tots els diners que he posat de més".

A parer seu, la querella forma part d'una "campanya d'assetjament continuat" des de les passades eleccions municipals perquè deixi l'acte de regidor al consistori i creu que anar als jutjats amb "una mentida" demostra la deriva "estalinista" de la CUP " a tots els nivells".

Una relació tensionada

La relació entre Ximenis i la CUP va acabar truncada a l'octubre de 2015, quan el partit va decidir que ell ja no podia representar les seves sigles malgrat conservar la seva acta de regidor aconseguida liderant la candidatura de la CUP. Va ser aleshores quan, segons la querella de la qual ha tingut coneixement l’ACN, la formació anticapitalista va reclamar-li que traspassés tots els poders que tenia delegats en tant que responsable local de la CUP. Abans d’abandonar aquesta capacitat operativa, però, la denúncia assegura que va buidar el seu compte bancari.

Poc després, la CUP va detectar l’operació i va interposar una denúncia que, per motius de procediment judicial, no ha estat admesa a tràmit fins ara. Un cop el jutjat d’instrucció d’Arenys de Mar té ja incoades diligències contra Ximenis, ara serà el magistrat encarregat qui haurà de posar data perquè declari com a investigat i, així, decidir el tràmit que segueix la querella.

Les estructures locals i nacionals de la CUP estan al corrent dels fets i de la denúncia des del primer moment, i han estat sempre favorables a que el cas arribés als jutjats perquè se'n pugui decidir la possible responsabilitat de Ximenis.

Una turbulenta relació amb la CUP

L'enfrontament entre la CUP i qui va ser alcalde d'Arenys de Munt no és nova. Poc després de les últimes eleccions municipals, l'assemblea local del partit va decidir expulsar de manera fulminant a qui durant anys va ser el seu cap visible i també candidat a l'alcaldia en els darrers comicis.

De fet, dels tres regidors que va obtenir la CUP a les passades eleccions municipals, només l'actual portaveu, Maria Ballester, es manté com a representat del grup municipal. Arrel de l'expulsió de Ximenis la CUP va refer ponts amb ERC i es va incorporar el passat novembre al govern municipal. A través de les xarxes socials, Ximenis es refereix als dos regidors no adscrits que es van presentar sota les sigles de la CUP com "la CUP de veritat".

stats