La CUP subratlla el paper "clau" de la mesa del Parlament i reitera que està disposada a assumir-ne la presidència

Els cupaires emplacen JxCat a revisar el model policial després de l'acord assolit amb ERC

Xavi Tedó
3 min
Riera, en un acte electoral

La CUP s'ha tornat a mostrar disposada avui a assumir la presidència del Parlament, sempre que es tanqui un acord programàtic amb ERC i JxCat. Després del consell polític, on s'ha debatut, però no votat, la possibilitat que els cupaires entrin al nou executiu o presideixin la cambra catalana, el diputat Carles Riera ha reconegut la importància que tindrà la mesa a l'hora de fer complir els "objectius de la legislatura". "La mesa del Parlament tindrà un paper fonamental en aquesta legislatura per evitar que l'extrema dreta propagui el seu discurs d'odi, garantir-ne la sobirania i que es pugui debatre i parlar de tot sense restriccions del TC, i nosaltres estem disposats a assumir totes les responsabilitats, però no serà mai un intercanvi de cadires", ha assenyalat el número 2 de la candidatura.

"El programa és la prioritat, no les cadires, i sempre hem dit que estarem a disposició d'assumir les responsabilitats que calguin si la nostra militància ho avala", ha reiterat Riera, després que l'ARA avancés que la CUP estudia reclamar la presidència del Parlament a canvi de facilitar la investidura del candidat d'ERC, Pere Aragonès, davant els recels que aixeca entre part de les bases entrar a formar part d'un Govern amb ERC i JxCat. "Reclamem un pla de rescat social i que es reprengui el camí cap a l'autodeterminació, i en funció de com s'avanci en aquestes qüestions decidirem quin és el nostre posicionament", ha dit el diputat davant la insistència dels mitjans.

Fonts presents al consell polític han explicat a l'ARA que les posicions estan "molt dividides" en relació a la possibilitat que la CUP comandi la cambra catalana i que la majoria de les intervencions han girat al voltant del paper que ha de tenir la formació a la mesa i que s'ha apressat a fixar una posició tenint present que el dia 12 de març s'ha de constituir la mesa del Parlament.

Pel que fa a l'opció de formar part del nou executiu, només Poble Lliure i les territorials properes, com les de Girona o el Maresme, han reclamat que no es tanqui aquesta porta, però en l'informe del secretariat ni se n'ha parlat, segons relaten aquestes fonts, cosa que denota que el debat sobre el seu paper institucional pivota bàsicament en la seva responsabilitat a la mesa del Parlament.

Emplaçament a JxCat a validar un canvi del model policial

Després de deixar clar que el Govern i el Parlament han de ser "instruments al servei de la majoria" i que "mai més les institucions catalanes han d'estar en contra de la seva gent no acceptant certs debats o reprimint les mobilitzacions", la número 3 de la candidatura, Eulàlia Reguant, ha avisat que "la primera prioritat és aturar les hemorràgies que pateix el país amb la vulneració de drets fonamentals com són el dret a l'habitatge o el dret a la protesta". En aquest sentit, ha emplaçat JxCat, que comanda ara la conselleria d'Interior, a treballar com ja van acordar aquest divendres amb ERC en diferents àmbits.

L'ús de projectils de foam per part de la policia, revisar l'actual model policial i que la Generalitat es personi en acusacions particulars, estudiar com s'aplica el reglament als Mossos quan hi ha casos de possibles males praxis i, finalment, debatre la participació dels equips d'ordre públic en els desnonaments i la necessitat d'implantar polítiques d'habitatge que combatin el problema "d'arrel" són algunes de les carpetes obertes que els cupaires volen que JxCat també s'avingui a debatre. "Cal que JxCat es posicioni i estem a l'espera de la seva resposta", ha dit Reguant.

Més enllà dels canvis que es puguin introduir al departament d'Interior, Riera ha tornat a posar sobre la taula el blindatge del serveis públics, el pla de rescat social, la transició ecològica o l'exercici del dret a l'autodeterminació com a pilars per arribar a una entesa amb les dues grans forces independentistes. "El Govern i el Parlament han de fer un gir de 180 graus i han de ser un escut de protecció dels drets socials i nacionals", ha advertit, abans de sentenciar que la pròxima legislatura serà "un fracàs" si no es blinda "el dret a l'habitatge o el final de la repressió".

stats