Política 26/02/2021

Esquerra i la CUP acosten posicions sobre la necessitat de canvis als Mossos

Els dos partis estudien l'ús del foam, les males praxis, la personació de la Generalitat en causes contra activistes i el paper de la policia en els desnonaments

2 min
Efectius policials dels mossos a Barcelona

BarcelonaA poc a poc la negociació sobre la investidura de Pere Aragonès es va acotant. Aquest divendres Esquerra i la CUP han mantingut una nova trobada en què els dos partits han acostat posicions sobre els canvis que cal dur a terme al voltant dels Mossos d'Esquadra i han establert els quatre àmbits sobre els quals negociaran propostes concretes. Republicans i cupaires han acordat treballar sobre l'ús de projectils de foam per part de la policia i l'actual model policial; analitzar la personació de la Generalitat en acusacions particulars; estudiar com s'aplica el reglament als Mossos quan hi ha casos de possibles males praxis i, finalment, debatre la participació dels equips d'ordre públic en els desnonaments i la necessitat d'implantar polítiques d'habitatge que combatin el problema "d'arrel".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat difós pels republicans, els dos partits s'han compromès a aprofundir en aquests debats i treballar en propostes concretes, algunes de les quals es podran aplocar a "curt termini" i d'altres, les que suposin un "replantejament del model", s'hauran de dur a terme "més a mitjà termini". Segons els republicans, els dos partits han coincidit que treballar sobre el model policial "és un aspecte fonamental per imprimir un canvi a la Generalitat i confeccionar un nou Govern transformador i al costat de la gent". La CUP i Esquerra tenen previst tornar-se a veure en els propers dies per seguir avançant en la negociació. A més, també es crearà un equip jurídic amb representants dels dos grups que treballaran en la viabilitat legal d'aquests canvis.

En un altre comunicat difós minuts després que el dels republicans, la CUP ha celebrat que "ERC s'avingui a treballar per posar fi a les hemorràgies que avui pateix el país", un fet que, han subratllat, era una "condició urgent, prèvia i necessària perquè la CUP es mantingués asseguda a la taula de negociacions". En aquest sentit, els anticapitalistes han subratllat que per a ells és prioritari "posar fi" a l’ús de bales de foam per part dels Mossos, que les unitats d'antidisturbis no intervinguin en els desnonaments i que s'acabin les acusacions particulars de la Generalitat "contra moviments socials, activistes i el moviment popular a favor del dret a l’autodeterminació".

Per a la CUP, el compromís d'abordar aquestes qüestions de “sentit comú i imprescindibles” era necessari abans d’"asseure’s a parlar de res més”. A més, els cupaires subratllen que estaran "amatents que els compromisos assolits siguin una realitat a curt termini”. 

stats