Política 30/11/2015

La CUP torna a dir 'no' a JxSí: vota amb l'oposició per fer-li perdre un senador

El Parlament decideix que els senadors de designació autonòmica siguin quatre per JxSí i un per Ciutadans, PSC, CSQP i PP

Gerard Pruna
2 min
Anna Gabriel i Benet Salellas, al Parlament / ACN

BarcelonaAmb els resultats del debat intern de la CUP i el nou 'no' a investir Artur Mas president de la Generalitat encara frescos, l’esquerra independentista ha tornat a dir avui 'no' a JxSí, en aquest cas fent perdre a la candidatura unitària un senador de designació autonòmica. Els 10 diputats anticapitalistes tenien a les seves mans decidir quin mètode de càlcul utilitzava la junta de portaveus del Parlament per repartir entre els grups els senadors de designació autonòmica, i ha acabat optant per aliar-se amb els grups de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat a l'ARA fonts parlamentàries, JxSí volia que el mètode de càlcul utilitzat fos el de la llei D’Hondt, un sistema que hauria donat a la candidatura unitària cinc senadors –dos de CDC, dos d’ERC i un d’independent–, dos a Ciutadans i un al PSC –que amb tota probabilitat tornarà a ser l’expresident de la Generalitat José Montilla.

L'oposició finalment ha comptat amb el suport de la CUP per imposar el sistema de restes majors, que ha deixat JxSí amb quatre senadors, i Ciutadans, PSC, CSQP i PP amb un cadascú. Ara els grups tenen de termini fins al 9 de desembre per presentar els seus candidats a ser triats senadors, tot i que la junta de portaveus ha obert la porta a poder prorrogar aquest termini si és necessari.

Diputació Permanent i comissions

La junta de portaveus també ha decidit com es configuraran les comissions del Parlament, que, també seguint el sistema de restes majors, comptaran amb 10 membres de JxSí, quatre de C's, dos de PSC, CSQP i PP i un de la CUP. Pel que fa a la diputació permanent, hi haurà 10 membres de JxSí, quatre de C's, tres del PSC i dos de CSQP, PP i CUP.

On encara no hi ha acord és en la posada en marxa de les comissions no legislatives, és a dir, aquelles que no estan subjectes a la investidura del president. S'inclouen en aquest capítol la de l'estatut dels diputats, la de matèries secretes, la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la de les sindicatures de Comptes i de Greuges, la de peticions i la de Reglament. Mentre no hi ha investidura no es poden crear les comissions legislatives i els plens tampoc podran incloure les sessions de control al Govern.

Ple d'emergència social després del 20-D

La CUP sí ha donat suport a JxSí per aconseguir que el ple monogràfic sobre emergència social que van demanar PSC i CSQP es celebri més enllà de les eleccions espanyoles del 20 de desembre, allunyant-lo així de la campanya electoral. La data definitiva del ple es fixarà en una reunió de la junta de portaveus el 15 de desembre.

stats