Renovació de càrrecs

El currículum de la futura síndica de greuges, una de les poques coses que gairebé genera unanimitat al Parlament

Esther Giménez Salinas passa l'examen de la comissió parlamentària

3 min
Esther Giménez-Salinas aquest dimarts al Parlament

"Jo entenc el que vostès diuen del pacte, però jo no tinc res a veure amb això, la primera sorpresa vaig ser jo", ha reflexionat Esther Giménez-Salinas després que totes les crítiques dels grups no anessin dirigides al seu currículum –que més aviat l'han lloat– sinó a l'acord a tres bandes entre el PSC, Junts i ERC que li ha obert les portes de la Sindicatura de Greuges. "L'endemà que prens possessió t'has d'oblidar de qui t'ha proposat. A mi no em costarà fer-ho, perquè no soc de ningú", ha defensat tot seguit durant l'examen que ha passat en comissió parlamentària abans que el ple del Parlament aprovi la setmana vinent el seu nomenament. Doctora en dret penal, Giménez-Salinas va ser la primera dona rectora de la Universitat Ramon Llull i abans d'això va ser escollida com a vocal del Consell General del Poder Judicial i va dirigir el Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat i les relacions institucionals de Justícia durant els governs de Jordi Pujol. A més, ha destacat que entre el 1993 i el 1997 va ser membre de la comissió de Política Criminal del Consell d'Europa i també que ha passat pel consell d’administració del Banco Santander i el consell assessor d’Endesa a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, aquests dos últims càrrecs han centrat les poques crítiques que s'han sentit dirigides a la seva persona. Han sigut les de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que s'ha mostrat preocupada per la vinculació de Giménez-Salinas amb el sector energètic. "Si no hi vas i ho proves no sabràs si és bo o si és dolent", ha respost la candidata a síndica. Reguant ha sigut l'única diputada que no ha destacat obertament la seva idoneïtat, ja que fins i tot el diputat de Vox Sergio Macián, que ha reiterat que volen tanca la Sindicatura de Greuges, ha dit que Giménez-Salinas té un currículum "notabilíssim" i una "gran vàlua professional". "Seria injust dir que el seu perfil no s’adequa al càrrec pel qual es postula", ha admès poc després Nacho Martín Blanco (Cs). "Currículum extens i complet", ha dit també Joan Carles Gallego (comuns). Els elogis de l'oposició no s'han vist reflectits en la votació, perquè només ha rebut els vots dels partits que la nomenaven.

Tot i que ell no havia de superar cap examen, ha sortit més malparat l'actual síndic, Rafael Ribó, que ha sigut reprovat pel PSC, Vox i Cs. "No posava al centre el ciutadà", ha afirmat Oscar Aparicio (PSC). Per a Martín Blanco, Ribó ha "desprestigiat la institució". Però la seva successora no ha volgut entrar en aquest debat i ha afirmat que "no criticarà mai el seu antecessor". Tampoc ha volgut carregar contra l'acord que la farà síndica després que Gallego l'hagi titllat de "canvi de cromos" i Reguant hagi denunciat que els socialistes, els republicans i Junts es van negar a parlar-ne amb ningú més. "Jo no crec en les unanimitats, crec en les majories", ha respost Giménez-Salinas, que va tenir "moltíssims dubtes" a l'hora d'acceptar l'encàrrec.

Del fred de Sibèria a la calor de Guatemala

La futura síndica ha repassat bona part dels moments del seu currículum i ha destacat, sobretot, l'etapa al Consell d'Europa. Amb la comissió va visitar "presons de tot al món", des del "fred" de Sibèria fins a la "calor" de Guatemala. Els més "complicats" van ser els anys al CGPJ, quan va aconseguir portar l'escola judicial a Barcelona però no va poder forçar alguns canvis com el llenguatge a la justícia –"en algunes sentències no passes de la segona línia"–. A la Sindicatura hi vol portar un dels principals objectes del seu estudi: la justícia restaurativa, "perquè les ferides mal tancades continuen allà", ha dit, i ha defensat "l'internament com a últim recurs". Per a Giménez-Salinas, justícia restaurativa també vol dir prioritzar "l'atenció en la víctima" i "sobretot escoltar-la, perquè la justícia escolta molt poc". "El sistema judicial té una cultura molt masculina", ha dit, i ha defensat la necessitat de feminitzar-lo.

Esther Giménez-Salinas arribant a la sala de comissions del Parlament.

Tot i això, ha afirmat que ella no creu en les quotes i que si vingués a la sindicatura "per quota de dona sortiria per la porta". "M'ofenen si alguna vegada em parlen de quotes", ha dit. Una Giménez-Salinas que s'ha compromès a potenciar la col·laboració amb el defensor del poble. "Conec molt l'Ángel Gabilondo; vam ser rectors molt de temps, així que com a mínim ens escoltarem", ha dit.

stats