Política 22/01/2015

Un grup d'activistes contra la corrupció continuarà investigant el cas Pujol encara que acabi la comissió al Parlament

L'activista Hervé Falciani, que va destapar més de 130.000 noms d'evasors fiscals, forma part del Grup de treball contra la corrupció a Catalunya, així com el diputat de la CUP i president de la comissió d'investigació al Parlament, David Fernàndez

Laia Vicens
2 min
Els representants del Grup de Treball Contra la Corrupció a Catalunya al Parlament de Catalunya / ACN

BarcelonaEl cas Pujol se seguirà investigant encara que la comissió del frau fiscal del Parlament s'acabi per l'avançament electoral del 27-S. Serà el Grup de treball contra la corrupció a Catalunya, format per activistes i experts contra la corrupció, qui "prengui el relleu" dels treballs que s'estan duent a terme en aquesta comissió i en destapi més. Aquest grup, que s'ha presentat aquest dijous al Parlament i neix del grup Xnet, que des del 2008 treballa en aquest sentit, vol posar en coneixement de les instàncies judicials i dels mitjans de comunicació tots aquells casos que investiguin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de la CUP i president de la comissió d'investigació del frau fiscal, que investiga entre altres, el cas Pujol, David Fernàndez, formarà part d'aquest grup de treball. Fernàndez ha afirmat que la comissió del cas Pujol "anirà més enllà de l'àmbit judicial i de les vicissituds político-electorals". En aquest sentit, ha explicat que ja s'han dut a terme tres reunions de treball per "esclarir l'esquema delictiu" de la família Pujol, de manera que ja han sol·licitat a Eurofisc que analitzi totes les empreses de la trama Pujol. Fernàndez ha avançat que es plantejarà una "revisió del pla de treball" per acabar els treballs abans de la dissolució del Parlament el pròxim mes d'agost. Fernàndez ha expressat la voluntat d'"agilitzar i constrènyer" la feina per assolir conclusions significatives abans del final de la legislatura.

A banda de Fernàndez, també formaran part d'aquest grup l'activista que va publicar la coneguda "llista Falciani" en què detallava més de 130.000 noms d'evasors fiscals, Hervé Falciani; els portaveus d'Xnet, Simona Levi, Sergio Salgado i Pau López, activistes de 15MpaRato, que van impulsar la querella contra l'expresident de Bankia; els experts en corrupció sanitària, Cafè amb Llet; membres del Partit X i la FAVB. També hi formen part com a experts Raúl Burillo, de l'Agència Tributària de Catalunya, i Itzíar González, exregidora del PSC a l'Ajuntament de Barcelona.

Levi, com a portaveu del Grup, ha afirmat que la iniciativa exerceix de "catalitzadora dels esforços ciutadans". Levi ha confirmat que aquest grup de treball "no es finançarà", però ha deixat la porta oberta a organitzar algun "crowdfunding" per a pagar advocats.

A través d'una bústia oberta a la ciutadania

Una de les vies de treball d'aquest grup de treball és el #BuzónX. Es tracta d'un espai on tothom que tingui coneixement d'algun cas de corrupció pot explicar-lo de forma anònima perquè aquest grup d'activistes l'investigui. Segons han explicat els seus coordinadors, han rebut uns 500 e-mails des del mes de juliol que han aportat informació sobre pràctiques corruptes, un 10% dels quals contenien informació vàlida. Aquest mecanisme ha permès destapar, entre altres, el cas de les targetes opaques de Bankia i Caja Madrid.

stats