Política 19/03/2014

La jutge investiga com es van fer les trucades per comprovar els avals de les primàries del PSC

Reclama al partit tota la documentació que acrediti la invalidació de 30 avals de Manuel Fernández

Efe
3 min

BarcelonaUna relació dels avaladors consultats telefònicament per la comissió electoral per comprovar la veracitat del seu suport, les transcripcions de les trucades, la relació dels que van ser trucats però no van contestar i d'aquells que no van poder ser localitzats. Aquestes són només algunes de les proves que exigeix la jutge a l'autoritat electoral de la federació de Barcelona del PSC per comprovar la denegació d'avals presentats per Manuel Fernández, l'aspirant que va ser desqualificat de les primàries. El partit haurà de justificar el procediment que va seguir durant la validació d'avals durant una vista el proper dimarts 25 de març en què la jutge decidirà si s'ha de suspendre cautelarment o no el procés de primàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge demana també a la federació barcelonina del PSC que se li detallin els "fets determinants" que van portar l'autoritat electoral a qualificar com a invàlids 30 avals de Fernández, així com un informe sobre les comprovacions dels avals aportats pels altres candidats i el seu resultat.

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, el jutjat de primera instància número 33 de Barcelona convoca la vista per a dimarts que ve, 25 de març, amb l'objectiu de resoldre sobre la petició plantejada per Fernández perquè se suspengui immediatament, de forma cautelar, el procés de primàries, la primera volta de les quals està convocada per al dissabte 29 de març. En l'escrit, el jutjat cita per a la vista el PSC, com a part demandada, així com el mateix Manuel Fernández i la fiscalia.

El jutjat entén que les mesures plantejades per Manuel Fernández han de tenir una "tramitació preferent", ja que afecten els drets fonamentals. Fernández va presentar la demanda contra el PSC després de quedar descavalcat del procés de primàries fa dues setmanes, quan la comissió electoral va detectar irregularitats en molts dels seus avals necessaris per accedir a la campanya electoral.

En la vista, en la qual tant el PSC com el demandat podran formular al·legacions, estan citats com a testimonis els quatre integrants de l'autoritat electoral en el procés de primàries dels socialistes catalans. A més, a instàncies de Fernández, el jutjat també ha acordat que es notifiqui la celebració de la vista als aspirants a les primàries (Carmen Andrés, Laia Bonet, Jaume Collboni, Jordi Martí i Rocío Martínez-Sempere), perquè coneguin l'existència del procediment i puguin acudir a la vista, si ho desitgen, com a "interventors voluntaris".

La jutge, Mónica Alcaide, també ha demanat que se li faciliti tota la documentació de l'autoritat electoral del PSC relativa a la denegació d'avals presentats per Fernández, un militant de base que mai ha tingut càrrecs orgànics en el partit.

Fernández va presentar 173 avals de militants, si bé l'autoritat electoral només en va donar per vàlids 143, per la qual cosa es va quedar a 7 suports de les 150 firmes necessàries per poder concórrer a les primàries.

En la demanda, Fernández denuncia que s'han considerat invàlids avals que va presentar que "inqüestionablement" van haver de ser tinguts per vàlids, de manera que hauria superat "de sobres" les 150 firmes de militants necessàries per concórrer a les primàries. De fet, l'aspirant socialista apunta en la demanda que va trucar per telèfon a 17 militants l'aval dels quals va ser considerat invàlid per l'autoritat electoral i que "pràcticament tots ells" li van confirmar que li havien donat suport.

Per aquest motiu, considera que el PSC ha vulnerat els seus drets fonamentals a partir de l'"arbitrarietat" de l'autoritat electoral, perquè a més no se li ha permès conèixer els motius pels quals es van anul·lar els avals. Durant la campanya per captar avals, Fernández va carregar contra la resta de candidats, els quals va arribar a titllar de "maricons", insults pels quals es va disculpar i que li van comportar la reprimenda de la sectorial de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals del partit.

stats