Política 10/11/2017

Carme Forcadell surt de la presó després de dipositar la fiança

La presidenta del Parlament diu tot just sortir que té "la consciència tranquil·la d'haver actuat correctament"

Ara
3 min
El cotxe oficial de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, abandonant la presó d'Alcalá-Meco

BarcelonaCarme Forcadell ha sortit de la presó d'Alcalá Meco a les 14.08 h. Unes hores abans, el jutge del Tribunal Suprem que aquest dijous va dictar presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a la presidenta del Parlament, Pablo Llarena, havia ordenat la seva posada en llibertat en comprovar que s'havia dipositat la fiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En sortir de la presó, Forcadell ha fet un sèrie de tres tuits per agrair el suport de la gent i recordar que té "la consciència tranquil·la d'haver actuat correctament".

En la interlocutòria en què ordena l'alliberament de Forcadell, el magistrat li recorda les mesures cautelars: compareixença setmanal al jutjat més pròxim al seu domicili, prohibició de sortir del territori espanyol i fer atenció a qualsevol citació del Tribunal Suprem. En cas que desobeeixi es dictarà l'ingrés immediat a presó un altre cop.

El magistrat ha decidit deixar en llibertat Forcadell després que el tribunal consignés la fiança de 150.000 euros que s'ha pagat aquest matí. Ha sigut una persona a títol particular qui ha efectuat el pagament a través d'un xec en una oficina bancària de Barcelona -així ho dicta la llei-, per bé que fonts de l'ANC asseguren a l'ARA que els diners s'han tret de la caixa de solidaritat que havien engegat les entitats per sufragar les fiances dels encausats pel Procés. El fiador es converteix en el representant de Forcadell durant aquesta fase d'instrucció i si la presidenta del Parlament no atengués a una citació, per exemple, aquesta persona tindria deu dies per localitzar-la. Si no ho fes, perdria la fiança.

A primera hora del matí, Andreu van den Eynde s’ha personat al Suprem per conèixer el número de compte on calia fer l’ingrés dels diners, que segons va confirmar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) sortiran de la caixa de solidaritat de l’entitat.

Un cop dipositada la fiança, Llarena ha acompanyat la interlocutòria d'un requeriment perquè Institucions Penitenciàries autoritzi la sortida de presó de Carme Forcadell. Un funcionari del Suprem ha sortit cap a la presó d'Alcalá Meco aquest migdia per fer la gestió. Forcadell ha dormit a la mateixa presó on, des del 2 de novembre, també estan recloses les conselleres destituïdes Dolors Bassa i Meritxell Borràs.

Anna Simó, que també és membre de la mesa, ha esperat Forcadell i tornarà amb ella quan surti d'Alcalá Meco.

El pas es produeix després que el jutge Llarena deixés en llibertat els membres de la mesa Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i l’exvicepresident Lluís Maria Corominas, als quals ha donat set dies per ingressar una fiança de 25.000 euros cadascun. En aquests casos l’ANC també ha confirmat que els diners sortiran de la mateixa caixa de solidaritat. En el cas de Joan Josep Nuet, el jutge el va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar.

Un cop abonin les fiances, tots ells (excepte Nuet) tindran la prohibició d’abandonar el territori espanyol, hauran d’entregar el passaport (tenen de límit per fer-ho fins a aquest divendres a les 14.00 h) i hauran de personar-se davant del jutge periòdicament.

El cert és que l’estratègia judicial d’ahir dels membres de la mesa del Parlament al Tribunal Suprem va marcar distàncies amb la que van seguir els 8 consellers empresonats el 2 de novembre. D'una banda, per la forma: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa van respondre a totes les parts, tant a la fiscalia com a les defenses. De l’altra, pel contingut: van assegurar que acaten l’aplicació de l’article 155 i van rebaixar la declaració d’independència al terreny “polític”.

Ciutadans celebra que Forcadell renunciï a la DUI i el govern espanyol ho dubta

Per això, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha celebrat que Forcadell reconegués "la veritat" davant del jutge i hagi renunciat a la via unilateral per aconseguir la independència, però ha lamentat que abans "mentís als ciutadans". "Encara que sigui davant del jutge, celebro que els nacionalistes comencin a dir la veritat, perquè portem massa anys amb mentides, manipulació i utilització dels sentiments d'una part de la societat catalana contra l'altra", ha declarat a RNE.

En canvi, el govern espanyol s'ha mostrat més prudent. El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha dit que encara "falta veure" que Forcadell "compleix" amb la seva paraula i renuncia a la via unilateral. "Si no compleix en el futur, suposo que el jutge podrà fer marxa enrere", ha avisat en una entrevista a la Cope.

stats