Política 05/11/2020

El jutge ordena desembargar les seus de Convergència per pagar els seus creditors

La decisió al concurs de creditors dificulta l'execució de la sentència per rescabalar el Palau

Núria Orriols
3 min
Últim congrés de CDC (juliol del 2016), en què es va dissoldre el partit

BarcelonaEl jutge del concurs de creditors de Convergència ha ordenat aixecar l'embargament de les seus destinades a pagar el decomís de 6,6 milions d'euros del cas Palau. El seu objectiu, segons consta en una resolució de 27 d'octubre a la qual ha tingut accés l'ARA, és satisfer el deute que té el partit amb els creditors, que puja fins a 11,9 milions d'euros. Això afecta de manera directa l'execució de la sentència del Palau de la Música, ja que tant el jutjat d'instrucció número 30 com després l'Audiència Provincial de Barcelona van acordar l'embargament preventiu de 22 seus de Convergència per assegurar el pagament almenys d'una part de la multa per haver-se finançat de manera irregular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució del jutge del concurs de creditors diu: "Correspon al jutge del concurs de creditors la competència exclusiva i excloent per decidir entre totes les execucions que es dirigeixin contra el patrimoni del concursat", en aquest cas Convergència, i afegeix que en virtut de la llei concursal el magistrat és "l'encarregat de l'execució universal dels béns i el competent per acordar l'alçament dels embargaments contra el seu patrimoni, amb independència de quin hagi estat l'òrgan que ho hagi acordat". És a dir, considera que té la facultat d'aixecar els embargaments que va dictar tant el jutjat d'instrucció del cas Palau el maig del 2015 per un valor de 3.297.079 euros com després ha confirmat l'Audiència Provincial arran de la sentència del Tribunal Suprem.

En aquest sentit, el magistrat acorda que les 22 seus de CDC deixin d'estar embargades i, lliures de càrregues, es destinin a satisfer el deute amb els creditors personats al concurs. "Acordo l'alçament i la cancel·lació dels embargaments travats pel jutjat d'instrucció 30 de Barcelona sobre les 22 finques de la concursada, que han d'integrar-se lliures de càrregues i gravàmens en la massa activa del concurs", disposa el magistrat, a més de demanar que es traslladi a aquest jutjat, a la secció desena de l'Audiència Provincial de Barcelona i als registradors de la propietat corresponents perquè cancel·lin els embargaments.

Això què implica? Si no es revoca la decisió del jutge mercantil –es pot recórrer–, els actius s'haurien de repartir entre els creditors i, d'acord amb la classificació que ha fet el jutge concursal, el decomís de 6,6 milions de la sentència del Palau de la Música és a l'últim lloc de la fila. Abans d'aquesta decisió estaven garantits almenys 3 milions d'euros per satisfer la multa. Ara ni això.

El deute que deixa l’extinta Convergència

Anem a pams. En un concurs de creditors, el pagament dels deutes s'ordena d'acord amb la llei: deute amb privilegi especial, deute amb privilegi general, deute ordinari i deute subordinat. El decomís de Convergència està classificat en aquest últim calaix. Els primers a cobrar són els bancs, ja que tenen préstecs hipotecaris d'una trentena de finques per un valor de més de 3,5 milions d'euros: CaixaBank ha de cobrar 2,2 milions d’euros; el Banc Sabadell, 532.496 euros, i el Banco Santander, 671.776. Després venen els crèdits de privilegi general, en què el gruix són indemnitzacions que deuen a treballadors i pagaments no satisfets a Hisenda i la Seguretat Social (un total de 500.000 euros); posteriorment els deutes ordinaris, que són també indemnitzacions i un crèdit amb el Banc Sabadell de la campanya del 21-D del 2017 (1.422.393 euros). Finalment hi ha el decomís de 6,6 milions d'euros del cas Palau.

Xoc amb l'Audiència Provincial?

Ara bé, la decisió del jutge del concurs de creditors no va a missa, ja que hi ha la possibilitat que alguna de les parts personades en el procediment recorri fins el dimarts 10 de novembre. També hi ha l'opció que l'Audiència Provincial s'oposi a la decisió del jutge del concurs de CDC, ja que això afecta una sentència ja ferma. Si és així, la llei concursal recull la possibilitat que hi hagi un litigi entre jutjats. "Si [l'òrgan] requerit no atén immediatament el requeriment, el jutge del concurs plantejarà un conflicte de jurisdicció, un conflicte de competència o una qüestió de competència, segons sigui procedent", diu l'article 54 de la llei concursal.

L'Audiència Provincial ha pres decisions els últims temps que afecten el destinatari d'aquest decomís de CDC i, per tant, pot sortir perjudicat de la decisió del jutge del concurs de creditors. Es tracta del Palau de la Música, que no està personat al concurs de creditors. El 5 d'octubre va decidir que la multa de 6,6 milions d'euros aniria a satisfer primer les responsabilitats civils que havia de rebre el Palau i, si quedaven diners, a Hisenda (en concepte dels impostos que no es van pagar a causa de l'activitat delictiva), i finalment a l'Estat.

stats