Delgado suggereix que la Fiscalia recorrerà el tercer grau dels presos

La fiscal general de l'Estat no es mulla sobre l'indult pel seu passat com a ministra

2 min
La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, intervenint en un acte de presa de possessió de fiscals

MadridEls presos polítics fan campanya electoral pendents de si el tercer grau s'esfuma, tal com va passar amb el primer intent. La setmana passada la Generalitat va avalar la proposta de les juntes de tractament i ara la pilota és a la teulada de la Fiscalia, que pot recórrer davant dels jutges de vigilància penitenciària abans de passar al Tribunal Suprem. Aquest dimecres la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ja ha suggerit que el ministeri públic actuarà "en la línia" del que va dictaminar el Suprem al desembre, quan va revocar el tercer grau als nou condemnats per sedició en veure la mesura com a prematura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, en una entrevista a Onda Cero, Delgado no ha volgut ser categòrica sobre aquesta qüestió i ha dit que seria "imprudent" avançar-se a l'estudi dels fiscals que s'encarreguen del cas. Segons ha dit, s'està "analitzant amb tota la professionalitat" i treballant perquè no hi hagi "derivades polítiques". Delgado ha explicat que el ministeri públic encara no ha rebut la notificació de la Generalitat sobre la concessió del tercer grau, i ha situat en la normalitat aquesta demora.

L'exministra de Justícia no ha volgut mullar-se sobre la decisió del Govern de tornar a permetre la semillibertat, tenint en compte que només fa dos mesos que el Suprem la va tombar. "No puc fer judicis de valor. Ens ajustem i cenyim a la jurisprudència, la norma i sobretot a la llei", ha assegurat, deixant entreveure que el tribunal presidit per Manuel Marchena va establir un precedent que guiarà ara la Fiscalia.

El juliol passat els presos de Lledoners van reingressar a la presó quan el ministeri públic, en el seu recurs contrari al tercer grau, va demanar que se suspengués el permís mentre el jutge no resolia, tal com havia estipulat també el Suprem amb una resolució inèdita unes setmanes abans. El jutge de vigilància penitenciària així ho va fer i ara cal esperar si torna a passar el mateix. En canvi, l'expresidenta Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa van seguir amb el tercer grau malgrat que la Fiscalia havia interposat el recurs.

Tampoc es mulla sobre l'indult

Delgado ha volgut mantenir-se al marge de la discussió sobre l'indult i, fent-ho, ha evidenciat l'excepcionalitat de la seva situació. Com a fiscal general de l'Estat hauria de defensar el criteri dels fiscals que prenen part del procediment, però ella mateixa ha reconegut que el seu primer contacte amb la causa del Procés va ser com a ministra de Justícia a través de l'Advocacia de l'Estat. Aquesta part va defensar la sedició, mentre que els fiscals van insistir en la rebel·lió. "Crec que no m'he de manifestar en cap dels sentits", ha apuntat, i ha deixat clar que l'indult és una prerrogativa del consell de ministres.

Els fiscals del Procés van tornar a marcar perfil quan van emetre el seu informe contrari a l'indult i van denunciar que la mesura de gràcia no podia ser "moneda de canvi de suports parlamentaris", en una insinuació que el suport d'ERC als pressupostos era en realitat una contrapartida per a l'indult als líders independentistes empresonats. "Els fiscals, com poden comprovar, tenen autonomia", ha afirmat Delgado, que ha explicat que els fiscals que van emetre l'informe són els que van acudir al judici oral perquè hi ha una norma no escrita que diu que els que van participar al judici són els que estan en millors condicions d'emetre els informes.

stats