Política 13/01/2020

Delgado, el nomenament més personal i íntim de Pedro Sánchez

Ha valorat el seu suport a l'Advocacia de l'Estat a favor de la sedició i no de la rebel·lió en el judici del Procés

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Delgado, el nomenament més personal i íntim de Pedro Sánchez

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit proposar l'ara exministra de Justícia Dolors Delgado per ocupar el càrrec de fiscal general de l'Estat (FGE). Aquest càrrec ha quedat vacant amb el cessament automàtic juntament amb el govern en funcions de María José Segarra. El lloc de FGE està ben pagat i atorga més poder real que el de ministre de Justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El FGE és nomenat pel rei a proposta del govern, però la Moncloa ha fet l'anunci abans que el nou govern de Pedro Sánchez celebri la seva primera reunió. El govern ha de proposar el nomenament i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha de pronunciar-se, igual que la comissió de justícia del Congrés, després de sentir la candidata. Una vegada consumada aquesta tramitació el consell de ministres eleva al rei la proposta.

Sánchez ha resolt que el FGE no sigui associat al ministre de Justícia. Precisament, una de les crítiques rebudes per Delgado va ser la de nomenar una persona propera, Segarra, a la Fiscalia. Fonts socialistes consultades per l'ARA assenyalen que Pedro Sánchez va adoptar la decisió de cessar Delgado com a ministra de Justícia amb la idea que exerciria millor el càrrec de FGE, tenint en compte que és fiscal excedent de l'Audiència Nacional.

El president ha adoptat aquesta decisió en la més absoluta intimitat, i davant les crítiques rebudes des del seu propi partit ha explicat que no es tractava d'una improvisació. Sánchez ha valorat la feina de Delgado en el suport a l'Advocacia de l'Estat, el 2018, a favor de la qualificació de sedició contra els acusats del Procés, a diferència de la qualificació de rebel·lió per part de la Fiscalia del Suprem amb el suport de la Fiscalia General de l'Estat.

Així mateix, s'ha mostrat molt satisfet amb la gestió i el contingut de les paraules de Delgado durant la cerimònia d'exhumació de les restes de Franco. I, finalment, també ha considerat positiu per al seu procés de negociació de l'acord d'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya l'escrit elevat al Tribunal Suprem per l'Advocacia de l'Estat sobre l'aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre passat referida a la immunitat d'Oriol Junqueras.

L'escrit demanava que es deixés sortir Junqueras per assistir a la sessió d'aquest dilluns, 13 de gener, al Parlament Europeu i prendre possessió de l'escó, una sol·licitud denegada i durament criticada pel tribunal del Procés en la seva interlocutòria del dijous 9 de gener.

La tramitació del nomenament de Delgado pot portar uns deu dies. Una decisió amb caràcter urgent que té a veure amb el judici contra l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els altres tres acusats, que comença el 20 de gener a l'Audiència Nacional. La FGE ha resolt mantenir l'acusació del delicte de rebel·lió quan un tribunal superior, el Suprem, va condemnar per sedició, el delicte pel qual els fiscals van presentar la seva denúncia el setembre del 2017. L'esmentada qualificació es va canviar el novembre del 2017 per unificar-la amb la de la Fiscalia del Suprem pel delicte de rebel·lió.

stats