Delgado tria un fiscal progressista per a la causa contra l'acció exterior de la Generalitat

Manuel Martín-Granizo haurà de decidir ara si continua l'acusació contra una trentena de càrrecs

2 min
Manuel Martín-Granizo, el nou fiscal escollit per al Tribunal de Comptes

MadridManuel Martín-Granizo serà el nou fiscal en cap del Tribunal de Comptes i tindrà a les seves mans mantenir o no l'acusació contra una trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat per l'1-O i l'acció exterior entre els anys 2011 i 2017. La renovació de l'organisme havia deixat vacant aquesta plaça perquè qui l'ocupava, Miguel Ángel Torres, va ser escollit conseller, a proposta del PP. El Consell Fiscal va proposar aquest dimarts el nomenament de Martín-Granizo, membre de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) –de la qual també forma part la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado–, amb un vot més que Luis Rueda, el número 2 de Torres a la Fiscalia del Tribunal de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fiscal des de fa 40 anys, Martín-Granizo va ser nomenat el 1991 fiscal en cap de l'Audiència Provincial de Palència, càrrec que va exercir amb cinc fiscals generals diferents. Entre el 2006 i el 2015 va ser fiscal superior de Castella i Lleó i els últims sis anys ha estat a la Fiscalia del Tribunal Suprem. Així, la seva candidatura s'ha imposat a la dels altres quatre aspirants, entre els quals hi havia el tinent fiscal del Tribunal de Comptes, Luis Rueda, i el també fiscal de la institució Carlos Castresana, que sonava amb força per assolir la plaça. "És la persona que millors característiques reunia", al·leguen fonts consultades, que treuen importància al fet que Martín-Granizo no conegui la casa.

Delgado, els quatre membres de la UPF i María Antonia Sanz, no adscrita a cap associació, van votar-lo. En canvi, els integrants de l'Associació de Fiscals, considerada de tall conservador, van optar per Rueda. "És molt respectat i de consens", defensen els que van proposar l'aspirant finalment triat. Ara serà la ministra de Justícia, Pilar Llop, qui elevarà el seu nomenament al consell de ministres perquè es faci efectiu. Un cop prengui possessió, una de les principals carpetes que Martín-Granizo tindrà sobre la taula és la causa sobre l'1-O i l'acció exterior de la Generalitat, per la qual els implicats han hagut d'abonar una fiança de més de cinc milions d'euros.

La nova sala d'enjudiciament encara ha de decidir si accepta els avals de l'Institut Català de Finances. La delegada instructora els va rebutjar, però els nous consellers designats pel Congrés i el Senat han de resoldre el recurs d'apel·lació que van presentar les defenses. Entre ells, n'hi ha dos de proposats pel PSOE i un pel PP. Del judici de la causa, que s'ha de celebrar un cop ja està tancada la instrucció, se n'encarregarà Elena Hernáez, ex alt càrrec del primer govern d'Isabel Díaz Ayuso. Caldrà veure si el govern espanyol aconsegueix desinflar la causa amb aquest moviment de peces.

stats