Política 11/05/2015

Les 10 demandes de Plataforma per la Llengua als candidats del 24-M

L'organització insta els partits a que concorren a les eleccions a assumir un decàleg de propostes per impulsar el català des dels ajuntaments

Ara
1 min
Els actes de defensa del català són habituals. A la foto, un lip dub al centre de Barcelona.

BarcelonaLa Plataforma per la Llengua ha volgut aprofitar la campanya electoral per fer comprometre els partits a defensar i impulsar la llengua des dels ajuntaments. També coneguda com l'ONG del català, l'organització ha fet arribar a les diferents formacions que es presenten el 24-M un decàleg de 10 propostes "perquè s'apliquin si després de les eleccions tenen responsabilitats en aquestes institucions". Les propostes són les següents:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Dotar l'àrea de política lingüística de prestigi i dedicar-hi, si és possible, una regidoria, conselleria de govern o direcció general.

2. Garantir que els treballadors públics usin el català com a llengua de primera atenció al públic.

3. Utilitzar el català com a llengua normal en les comunicacions i edicions.

4. Vetllar per la presència del català en l'espai urbà i la publicitat.

5. Condicionar la política de compres i subvencions a l'ús del català.

6. Garantir el dret de rebre la formació pública en català.

7. Incloure la normativa lingüística dins els criteris d'inspecció i autorització de les policies locals en establiments o instal·lacions juvenils.

8. Disposar d'un servei d'assessorament lingüístic.

9. Dur a terme campanyes de sensibilització lingüística.

10. Promoure la llengua catalana des dels ens locals a través de propostes i impulsant mocions per al foment de la llengua.

En referència a les eleccions autonòmiques que tenen lloc arreu de l'estat espanyol, la Plataforma per la Llengua se suma a les reivindicacions d'Acció Cultural del País Valencià, de l'Obra Cultural Balear i de les entitats de defensa de la llengua i cultura de la Franja en "demanar als partits una equiparació de drets per als parlants de català". Una situació, denuncia l'organització, que "actualment està lluny de complir-se".

stats