Demanen cinc anys de presó per a quatre ultres per apallissar un independentista

La Fiscalia creu que els agressors veien la víctima com "un enemic a abatre"

3 min
El grup feixista en la manifestació d'aquest dijous a la plaça Artós de Barcelona

BarcelonaEn la setmana de les protestes contra la sentència de l’1-O, l’octubre del 2019, una de les imatges més impactants va ser la pallissa d’un grup d’extrema dreta a un jove de 23 anys a l’Eixample de Barcelona, entre els carrers Rosselló i Balmes. En els dies següents els Mossos d’Esquadra van detenir alguns dels ultres per l’agressió, dos dels quals van entrar a la presó preventivament però van quedar en llibertat dos mesos després. Ara la Fiscalia ha presentat la seva qualificació dels fets i demana cinc anys de presó per a quatre dels autors de la pallissa –un cinquè és menor d’edat i per això no forma part del mateix procediment–. Creu que veien la víctima com "un enemic a abatre" pel fet de ser independentista.

Segons l’escrit del ministeri públic, els acusats van participar en una manifestació convocada a la plaça Artós de Sarrià, on diverses persones alçaven el braç dret emulant la salutació nazi, entonaven càntics com ara el Cara al sol, portaven banderes d’Espanya preconstitucionals i van cremar una estelada. Unes persones "d'estètica i simbologia ultradretana i neonazi", segons les defineix el fiscal Miguel Ángel Aguilar, especialitzat en delictes d’odi. Aguilar afegeix que hi havia una altra concentració d’un grup antifeixista però que les dues mobilitzacions estaven separades per la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra. Un dels acusats va colpejar un agent amb el pal d’una bandera.

Vídeo de la pallissa

El fiscal prossegueix que el grup d’extrema dreta va abandonar la plaça Artós i va baixar cap al centre de Barcelona "al tenir coneixement" que es feia una manifestació dels CDR als Jardinets de Gràcia. Aguilar explica que "una part no identificada" dels assistents ultres feien càntics contra la independència i els líders independentistes mentre agafaven "utensilis contundents" dels contenidors, com ara bastons metàl·lics i de fusta i cadires. Al veure això, els vianants fugien "per por de ser agredits o increpats". Diversos "grupuscles" van sortir de la concentració amb "la intenció clara de buscar persones independentistes per agredir-les".

Animadversió independentista

Aguilar apunta que els antiavalots dels Mossos van dispersar els ultres i això va provocar que alguns grupuscles "anessin per la ciutat sense cap control policial". En aquest punt descriu la pallissa al jove. Poc després de les 10 de la nit, els acusats i el menor, "armats" amb bastons, tubs metàl·lics i pedres –i amb la cara tapada per dificultar la seva identificació–, es van dirigir a la víctima, que "van vincular amb el moviment independentista". El fiscal considera que els quatre homes, "moguts per la seva profunda animadversió" a l’independentisme i amb la voluntat de fer-li mal, "el van tirar a terra de manera ràpida" aprofitant l’avantatge numèric.

En el relat dels fets, Aguilar explica que un dels acusats va pegar al jove amb un tub metàl·lic i el va fer caure a terra, on van continuar "agredint-lo despietadament" amb els objectes que portaven, a més de donar-li cops de peu i de puny en diverses parts del cos. El fiscal recorda que dos dels acusats ja havien estat implicats en diversos incidents per enfrontaments amb independentistes i que dos d’ells han expressat a les seves xarxes socials ser seguidors de grups d’extrema dreta, neonazis i violents de l’esport, com els Ultras Sur.

La Fiscalia demana cinc anys de presó per un delicte de lesions, la prohibició d’acostar-se i comunicar-se amb la víctima mentre dura la condemna i també d'assistir a manifestacions a Barcelona fins que no hagin passat cinc anys des de la pena de presó. També vol que indemnitzin el jove amb 16.800 euros per les lesions –tenia policontusions en diverses parts del cos–, l’estrès posttraumàtic que ha patit arran de la pallissa i els danys morals.

stats