Política 13/12/2016

Llibertat amb càrrecs per als cinc detinguts per la crema de fotos del rei

S'han acollit a no declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional perquè el consideren un "judici polític". No se'ls han imposat mesures cautelars

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Concentració en solidaritat amb els cinc detinguts davant l'Audiència Nacional a Madrid. EFE

MadridLlibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars per als 5 detinguts per la crema de fotos del rei durant els actes de la Diada. Aquesta ha sigut la decisió que ha acabat prenent el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu en relació amb els 5 detinguts per la crema de fotos del rei durant els actes de la Diada, que han decidit desobeir fins a les últimes conseqüències negant-se a contestar les preguntes del magistrat. Andreu els investiga per un delicte d'injúries contra la Corona, que els pot comportar fins a a 2 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat l'advocat de 2 dels investigats, Eduardo Cáliz, tots ells han expressat que no reconeixen l'autoritat del tribunal perquè "no respecta la sobirania del poble català" i consideren que estan davant d'un "judici polític que ataca la llibertat d'expressió".

Des de les 09.00 h els 3 investigats detinguts ahir estaven a disposició de l'Audiència Nacional a l'espera que arribessin els seus companys, Nora Miralles i Roger Santacana, detinguts aquest matí a Alcalá de Henares després que la policia espanyola aturés el bus solidari en què viatjaven cap a una concentració a les portes de l'Audiència.

2 cotxes de la Policia Nacional han traslladat Miralles i Santacana des de la comissaria de Moratalaz fins a l'Audiència 3 hores després de la detenció. Han entrat al recinte dels tribunals amb les sirenes i enmig de crits d'"independència" i mostres de suport dels manifestants que s'han desplaçat fins a Madrid. La Policia Nacional acostuma a entrar a l'Audiència directament pel garatge, però en aquest cas ha deixat que les càmeres gravessin la seva entrada a la plaça dels jutjats i després ha fit mitja volta fins a l'entrada del pàrquing.

La policia atura l'autobús #NiReiNiPor prop de Madrid i identifica els que viatjaven per donar suport als detinguts per la crema de fotos

Solidaritat d'ERC i En Comú

Una trentena de manifestants estan concentrats com a mostra de solidaritat a les portes del tribunal al centre de la capital espanyola, entre els quals els diputats de la CUP Anna Gabriel i Albert Botran. Han rebut també el suport de diputats i senadors d'Esquerra i En Comú Podem. El portaveu dels 'comuns' a Madrid, Xavier Domènech, s'ha acostat a la concentració un cop finalment ha arribat el bus solidari. La policia espanyola ha retingut l'autobús durant dues hores i mitja en una gasolinera. El membre d'Alerta Solidària Roger Sánchez ha denunciat davant dels mitjans que han passat "2 hores a 4 graus de temperatura", separats en petits grups, i que havien de demanar permís, fins i tot, per anar al lavabo. Per a aquest col·lectiu, els agents volien retardar les detencions per evitar la concentració.

Tensió entre el Govern i la CUP

Les detencions han tensat la relació entre Junts pel Sí i la CUP tant a Barcelona com a Madrid. Anna Gabriel s'ha refermat aquest dimarts des de la capital espanyola a reclamar la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, per haver decidit que els Mossos s'infiltressin a la manifestació de la Diada i identifiquessin els ara detinguts. Esquerra juga a l'ambivalència: defensa l'actuació de la policia però s'ha solidaritzat amb els detinguts i era present a la concentració a l'Audiència. El PDECat, en canvi, ha denunciat unes pintades amenaçadores a la seu d'Horta en contra de Mas, Jané i Pascal. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat la seva "condemna més absoluta" de les pintades i ha dit que "no hi ha motius per a la dimissió" del conseller. Ara bé, ha volgut desvincular aquest xoc amb la CUP de l'aprovació dels pressupostos.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha donat suport a Jané en un tuit. "Cal complir les lleis democràtiques sempre, no només quan interessa", assenyala. Pablo Iglesias, en canvi, ahir va donar suport a la CUP.

ERC demana la compareixença de Zoido

La pilota es fa grossa i el govern espanyol, no els Mossos, ha posat en coneixement de la Fiscalia les manifestacions d'ahir al vespre en què diputats de la CUP van trencar i cremar fotos del rei. Esquerra ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, tant a les comissions del Congrés com les del Senat perquè expliqui les 5 detencions i el fet que s'hagi retingut tant de temps el bus a Alcalá de Henares. "Volem saber quins han sigut els motius que han justificat la retenció del bus i que s'hagi vulnerat el dret fonamental de llibertat de moviments d'uns ciutadans que només anaven de Barcelona a Madrid", ha dit la diputada Ester Capella en declaracions al Congrés. En Comú Podem també ha avançat que volia demanar explicacions a Interior.

Diferències a Madrid

Cap diputat o senador del PDECat ha trepitjat la concentració en solidaritat amb els detinguts. En declaracions des del Congrés, el portaveu del partit a Madrid, Francesc Homs, ha rebutjat la crema del fotos del rei però ha demanat respecte a la llibertat d'expressió; per això veu "desproporcionat" que aquest assumpte acabi al jutjats.

Les divergències entre els nacionalistes catalans i Esquerra també afloraran avui al Congrés. Homs defensa avui a l'hemicicle una moció per crear una subcomissió a la cambra baixa sobre el referèndum. Els republicans ja han anunciat que no hi votaran a favor perquè no creuen que "sigui la via". El representant del grup mixt ja va anunciar aquesta mesura durant la campanya del 26-J i el portaveu d'ERC, Joan Tardà, va avançar que no li farien costat.

La concentració seguirà davant l'Audiència Nacional fins que deixin en llibertat els 5 detinguts. Fonts de la defensa confien que sigui aviat; fonts judicials, en canvi, no descarten que ja sigui a la tarda. Dues unitats de la Policia Nacional envolten els manifestants. Un home ha robat, per sorpresa, l'estelada que duien i ha marxat ràpidament en cotxe. Els agents no s'han ni immutat.

La pena, una multa?

Per un delicte d'injúries a la Corona s'acostumen a imposar només multes i no penes de presó. La previsió dels advocats de la CUP és que els deixin en llibertat amb càrrecs però sense mesures cautelars, però que els demanin un domicili fix per poder enviar-los notificacions.

stats