Política 24/10/2014

El Dia D pel qual Artur Mas no pensa plorar

Serè i "permanentment atabalat", el president està disposat a anar cap a una victòria encara per definir

Sara González
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a la redacció de l'ARA / XAVIER BERTRAL

BarcelonaCorbata blau marí, 23 graus al plató i un president "serè" i "permanentment atabalat". Travessa la porta de l'ARA i va de cara a la idea. Un toc de maquillatge i ja hi som: s'atura el temps, hora de fer balanç. Tothom qui el rep el mira amb ulls interrogants, només ell té totes les claus sobre el 9-N. El Dia D de Catalunya, l'anomena, tot i que ningú sap ben bé a quina platja s'ha de desembarcar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del petit búnquer de la redacció Artur Mas reconeix que hi ha una d'aquelles tempestes que faria plegar veles a més d'un, i de dos, i de tres. Vénen llamps i trons de Madrid, però també d'aquells que un dia van ser un far per a Catalunya i que ara fan una llum més tèrbola que mai. Ell, però, assegura que està decidit a seguir agafant fermament el timó. I això que al vaixell, diu, hi ha començat a entrar aigua i en els darrers dies ha començat a quedar clar que hi ha tripulació que apareix i desapareix, que té una brúixola per a una via més ràpida, i que alguns ja tirarien l'àncora.

Ni ha plorat ni pensa plorar per política. O almenys això diu, tot i que reconeix que raons no n'hi falten. Des que es renta la cara al matí fins que es posa el pijama el procés sobiranista és al seu cap. Rajoy se li apareix vestit d'àrbitre mentre és al Camp Nou animant el Barça o cantant gòspel mentre intenta gaudir del musical 'Sister Act'. Malgrat tot, troba algun moment de desconnexió cada nit fent zàping perquè li vingui la son. No dorm gaire i ho fa a batzegades, potser perquè els ensurts de la ruta històrica per la qual navega es reprodueixen quan la lluna es fa gran.

Què passarà, president, el dia 9? I el 10? "No sóc mag ni faig miracles", respon. Admet, però, que d'aquí a deu anys pensa estar descansant a Fornells, potser després d'un creuer que, de ben segur, haurà estat més plàcid que el que ara intenta culminar. És allà el seu desembarcament personal? El de Catalunya està per arribar i el 9-N, afirma, serà "un pas més cap a la victòria". És la promesa del capità que, ja xop, creu que és possible evitar el naufragi. La clau: 942 ajuntaments, quasi 34.000 voluntaris, centenars de milers de persones formant exèrcit Diada rere Diada. La tropa la té, el destí, però, encara no es visualitza en l'horitzó.

stats