DIARI DE CAMPANYA DE JUNTS PEL SÍ
Política 13/09/2015

La missa dominical de Junts pel Sí

La Plaça de Barcelona de Sant Cugat del Vallès acull una cerimònia pel 'sí' oficiada per Oriol Junqueras

Oriol March
2 min
Junqueras saluda Èric Vergés, d'Els Catarres, abans de participar en l'acte que ha celebrat Junts pel Sí a Sant Cugat / ACN

Sant Cugat del Vallès"Escampeu la bona nova", ordena Isona Passola des del púlpit elevat a la Plaça de Barcelona de Sant Cugat del Vallès. Fa escassos minuts, un grup de gent de totes les edats ha anat passant per l'escenari demanant desitjos en veu alta amb la vista posada en la independència. Persones grans, joves, alguns de mitjana edat. Alguns reciten amb la cadència d'un vers de Nadal –alguns, potser recordant moments de la infància, prefereixen clavar la vista a terra i obviar la presència d'una cinquantena de persones– i d'altres es posen realment en el paper, gaudint de valent d'una estona breu de protagonisme acompanyada per la guitarra d'Èric Vergés, el cantant d'Els Catarres. Benvinguts a la missa dominical de Junts pel Sí, que oficiarà un Oriol Junqueras avui acompanyat pel seu fill gran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'ERC, més que fer un míting, va traçant paràboles sota el sol. Recorda que qui mira als orígens "mira cap a Orient", és a dir, "cap al naixement". Sosté que "una cadena és tan forta com la més feble de les seves baules". Sembla un discurs dispers, sense un final clar, però acaba convergint en una sèrie d'arguments a favor de la independència que lliga la "resistència dels nostres avis" amb el "futur dels nostres fills". "Aquella generació que vivia conscient que no tindria la sort de protagonitzar cap victòria, va concentrar totes les seves capacitats en assegurar la continuïtat d'aquella cadena", assenyala el número cinc de Junts pel Sí de Barcelona. Ara els joves "tenen la responsabilitat de guanyar" per donar sentit als "sacrificis" de les generacions que els han precedit i que van patir la dictadura franquista.

L'acte té un to ritual, amb un punt íntim si no fos per les càmeres que segueixen la caravana. Tothom (segur?) diu la seva edat –Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, fa avui 47 anys– i s'afegeix transcendència a la oportunitat que brinda el 27-S. "És una experiència que només es viu una vegada a la vida. Visqueu-la amb intensitat, guardeu-ne els records. Intenteu recordar la llum d'aquests dies. Intenteu recordar-ne la intensitat emocional. Quan siguem independents, ja no ho podrem viure", proclama Junqueras, amb camisa de màniga curta, texans i aquell moviment de mans tan característic que fa mentre passeja per l'escenari.

Passola és l'única que no concreta l'edat –diu que "ronda els 60"– i també és l'única que regala un titular incòmode pel to amable que vol tenir la campanya. "El qui reben els nostres diners sí que tenen ascensor social", defensa després de tenir problemes amb el micro que porta enganxat a l'orella. El dèficit fiscal és un argument força de Junts pel Sí, però sempre es destaca per totes els iniciatives que es podrien prendre si no es produís, no pas per denunciar que la Generalitat "subsidia" algunes zones de l'Estat. Tots els candidats –els polítics i els independents– estan exhibint un alt grau de disciplina en aquests primers compassos de campanya, però el micro a vegades juga una mala passada. Fins i tot en plena missa.

stats