Política 18/05/2016

Susana Díaz dóna per fracassat el procés català

La presidenta andalusa afirma que el full de ruta del govern Puigdemont era "impensable" i abona reformes avisant de l'"error" d'abordar-les sense el PP

Ferran Casas
2 min
Susana Díaz aquest dimecres a Madrid

MadridNi Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras admeten canvis o que hagi descarrilat el full de ruta sobiranista de la legislatura que Junts pel Sí va pactar amb la CUP per tenir a punt la independència en 18 mesos, però fora de Catalunya es comença a donar per amortitzat. Aquest dimecres ho ha fet la presidenta de la Junta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz. "El tema dels 18 mesos a Catalunya afortunadament no s'ha produït, perquè era impensable", ha afirmat donant per acabat el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta ha afirmat, ara que segons ella l'independentisme ha perdut força, que toca plantejar "quin és el projecte espanyol" i formular-lo "de manera atractiva". "Al vestit li han saltat les costures, l’estat autonomies ja no dóna més de si", ha constatat, i ha afirmat que cal afrontar reformes com la del finançament "a partir d'un debat sobre com i en què s'ha de gastar cadascú els diners" donant suport així a la tesi que no ha de tenir més qui més genera, sinó qui més necessita.

La presidenta andalusa s'ha referit a les reformes i ha dit que una nova Constitució espanyola "ha de respectar singularitats salvant la igualtat" i ha avisat contra la intenció de Podem d'abordar les reformes al marge del PP. "No podem plantejar reformes sense el PP, si algú ho vol fer serà un error", ha avisat. Per a ella els dos grans riscos d'Espanya i d'Europa són "el nacionalisme i el populisme". En el cas d'aquest últim, ha llançat crítiques a Podem i ha furgat en les seves contradiccions.

En relació amb la situació del PSOE, ha afirmat que ella no està pensant en les qüestions internes ni és cert que sigui partidària d'un pacte amb el PP. Ha insistit que el PSOE "ha de sortir a guanyar sempre" i que ara el que toca "és parlar de la gent i d'Espanya". Després del 26-J espera "generositat i diàleg" per evitar que la situació de bloqueig es perpetuï.

stats