Política 30/12/2019

De l'Advocacia de l'Estat a Vox: Marchena ja té els arguments de les parts sobre la immunitat de Junqueras

El Suprem va donar un termini a les parts implicades en el judici del Procés per posicionar-se sobre la sentència del TJUE

Anna Mascaró
3 min
El president del tribunal del Procés, el magistrat Manuel Marchena.

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha d'estudiar amb detall el contingut de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el 19 de desembre va concloure que Oriol Junqueras disposava d’immunitat parlamentària des que va ser elegit eurodiputat i que, per tant, es van vulnerar els seus drets mantenint-lo en presó provisional. Per fer-ho, també ha de tenir en compte els escrits que la Fiscalia, l'Advocacia de l’Estat, l'acusació particular de Vox i la defensa han presentat aquests últims dies sobre la situació del dirigent d'ERC. L’informe que aquest dilluns ha presentat l’Advocacia de l’Estat ha sigut l’últim i el més esperat, perquè arriba enmig de les negociacions d'investidura entre ERC i el PSOE. El president del tribunal del Procés, Manuel Marchena, ja disposa dels arguments de totes les parts sobre la immunitat de l'exvicepresident de la Generalitat.

Advocacia de l’Estat

L’òrgan ha demanat al Suprem que permeti a Junqueras, de moment, exercir d’eurodiputat i que li permeti l’exercici íntegre de les seves funcions de representació. Així, l'Advocacia ha reclamat al tribunal que sol·liciti al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat del líder republicà, però mentre no es prengui la decisió (podrien passar alguns mesos), considera que ha de tenir garantits els seus drets parlamentaris. Per tant, els serveis jurídics de l’Estat sol·liciten que s’estimi el recurs de súplica que va interposar la defensa de Junqueras contra la decisió del TS de no concedir-li un permís per adquirir la condició plena d’eurodiputat. No obstant això, insisteix al mateix escrit (signat per Rosa María Seoane, l’advocada que va participar en el judici del Procés) que s'atorgui "plena" validesa a la sentència, i afirma que "de cap manera procedeix la nul·litat" que reclama Junqueras. "La sentència s’ha dictat amb estricta observació de les normes essencials del procediment penal i no ha impedit en cap cas la immunitat declarada per la sentència del TJUE", assegura.

En el mateix sentit, qualifica la decisió del TJUE de "novedosa i complexa": "Aquesta immunitat processal, no l'havia definit prèviament el Tribunal de Justícia", recalca, i insisteix que ha de ser a partir d’ara que les decisions judicials s’hi han d'adaptar. Així, l’advocada de l’Estat demana al TS que apliqui les mesures "adequades" per garantir "que la llibertat de moviments que pugui requerir l’exercici de la immunitat [de Junqueras]" no comporti "la fuga del penat", i proposa que es consultin amb el Parlament Europeu, on polític hauria de desenvolupar l'activitat.

La defensa de Junqueras

Les reclamacions d’ERC són molt més àmplies del que planteja l’escrit de l’Advocacia. La defensa del líder republicà exigeix que es posi en llibertat Junqueras per respectar la immunitat, però també que s’anul·li la sentència que el va condemnar a tretze anys de presó perquè considera que el TS hauria d’haver demanat un suplicatori al Parlament Europeu abans de continuar jutjant-lo. A l’escrit presentat per l’advocat Andreu Van den Eynde al Suprem s'insistia que sense un suplicatori del Parlament Europeu Junqueras no podia continuar empresonat. A més, considerava que el judici s’hauria d’haver suspès el 13 de juny, quan va ser proclamat eurodiputat, i, "en conseqüència, calia decretar la nul·litat de la sentència". I advertia el TS que "no hi ha una solució jurídica respectuosa amb el contingut i l’orientació de la sentència del TJUE que no impliqui la nul·litat de la resolució de condemna". "No fer-ho", doncs, implicaria "desatendre el dret de la Unió".

La Fiscalia i Vox

La resposta de la Fiscalia a la sentència del TJUE va ser intransigent. Al seu escrit, va demanar que Junqueras continués empresonat i que se li impedís exercir d'eurodiputat. L’òrgan no reconeixia la immunitat al líder d’ERC en el seu moment, i va admetre el seu error ara que el TJUE l’ha contradit. Però això, al seu entendre, no invalida la sentència. La Fiscalia entén que, atès que la sentència ja és ferma, no és procedent tornar al moment en què Junqueras estava en situació de presó preventiva. Vox manté la mateixa tesi i demana que s’executi la inhabilitació de Junqueras. Al text entregat al Suprem insistia que no hi ha res que "impedeixi" mantenir-lo empresonat, i enquadrava la decisió del TJUE en l’àmbit "il·lustratiu", atès que es tractava de qüestions prejudicials. A més, insistia que la "protecció" de Junqueras per la seva condició d’eurodiputat no es podia considerar "una immunitat absoluta".

Document de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat de Junqueras
La sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras
L'escrit del ministeri Fiscal sobre el TJUE
L'escrit de la defensa d'Oriol Junqueras sobre la sentència del TJUE
stats