Política 02/11/2017

Un centenar d'intel·lectuals critiquen per carta la passivitat de la UE amb Catalunya

Personalitats com Judith Butler adverteixen que Mariano Rajoy "està violant drets bàsics"

Ara
1 min
Encaixada de mans entre el nou president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker (esquerra), i el nou president del Consell Europeu, Donald Tusk (dreta). YVES HERMAN / REUTERS.

BarcelonaUn centenar de polítics, intel·lectuals i eurodiputats han signat i enviat una carta oberta a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, i a Donald Tusk, president del Consell Europeu, en la qual qualifiquen d'injustificable el silenci d'Europa davant la crisi catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els signants, entre els quals s'hi compten personalitats com la catedràtica de la Universitat de Berkeley Judith Butler, l'escriptora i europarlamentària Barbara Spinelli, l'exministre de Finances grec Iannis Varufakis, el filòsof italià Antonio Negri, l'escriptor austríac Robert Menasse o el sociòleg francès Eric Fassin, critiquen que, per defensar la indivisibilitat i la sobirania de l'estat espanyol, el govern de Mariano Rajoy "està violant drets bàsics i llibertats garantides per la Convenció Europea de Drets Humans". Per aquest motiu argumenten que el cas català no pot ser considerat un afer intern i insten les institucions europees a trencar el silenci i a exercir de mediadores en el conflicte.

"L'estat de dret inclou també la protecció dels drets fonamentals i llibertats", s'argumenta en la carta, i s'afegeix que la Unió Europea ha reiterat que la violència no pot ser un instrument per resoldre problemes polítics.

La carta també denuncia la versió "mutilada i reduccionista" que fa el govern espanyol del concepte d'"estat de dret", i el risc que comporta per a les institucions europees d'assumir-la.

La carta dirigida a Donald Tusk i Jean-Claude Juncker
stats