Política 12/03/2015

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ERC): "No crec que la dinàmica de partits enfonsi el procés, però el distorsiona"

Defensa que ERC rebutja una llista unitària amb CiU no per "recels", sinó pel convenciment que no és una fórmula "eficaç" per maximitzar el suport al projecte independentista. Considera que el debat nacional "sobra" en la dinàmica electoral dels municipis petits

Antoni Bassas
2 min

Barcelona"No crec que la dinàmica de partits pugui enfonsar el procés, però sí que pot distorsionar-lo". Així ho considera l'alcalde de Moià i candidat a la reelecció, Dionís Guiteras (ERC), que ha argumentat que aquesta distorsió, especialment amb l'horitzó immediat de les eleccions municipals, no necessàriament ha de ser contraproduent en el camí cap a la constitució d'un nou estat independent. En una entrevista de l'ARA Vídeos amb Antoni Bassas, Guiteras ha defensat que "el procés no acaba amb CiU i ERC", sinó que el “procés és transversal i ha de ser empès per moltes de les forces a favor dret a decidir”, començant per la CUP, però també comptant amb ICV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Guiteras, el post-9-N ha demostrat que “la societat civil ha superat els partits per tots costats”. Ha assegurat que ERC no ha rebutjat la llista unitària plantejada per Artur Mas en la conferència del 25 de novembre per una qüestió de "recels", sinó pel convenciment que "no és eficaç" en l'objectiu de maximitzar els suports electorals al projecte independentista. "La llista única hauria apartat molta gent" que no estava disposada a votar una llista amb Artur Mas, ha argumentat. “La comunitat internacional ens demana quanta gent està a favor de la independència, no si han anat amb una o més llistes. Si una sola llista sumés tant o més que per separat, estaríem encantats. Però en tenim seriosos dubtes”, ha reblat. Ha defensat que el procés constituent hauria de seguir endavant encara que el 27-S els partits independentistes guanyessin només en diputats, però no amb un percentatge per sobre del 50%. Perquè el text constitucional i el projecte en si tornaria a ser referendat en una consulta per validar la nova carta magna.

En qualsevol cas, ha considerat que el debat nacional "sobra" en la dinàmica d'eleccions municipals dels municipis petits, que tenen clar que “quan es parla de municipals, parlem de projecte de municipi”. Entén que sí que té incidència transcendent en el cas de les grans ciutats.

La consulta del Moianès

L'alcalde de Moià –un dels principals impulsors del procés participatiu del 22 de març sobre la constitució del Moianès com a comarca– ha defensat la necessitat del territori d'articular-se en un subjecte polític amb el consell comarcal com a eina principal després que l'Estat hagi inhabilitat via la reforma local eines com el Consorci, que ha permès als municipis del Moianès treballar conjuntament. S'ha mostrat convençut que guanyarà el sí a la constitució de la nova comarca.

Guiteras va assumir l'alcaldia de Moià ara fa quatre anys. Es va trobar amb l'Ajuntament més endeutat de Catalunya, amb un deute del 390%. Assegura que s'ha aconseguit revertir la situació –l'Ajuntament ha passat de generar un deute de 3.000 euros diaris a tenir superàvit– sense retallades, a cop d'analitzar tots i cadascun dels serveis públics per optimitzar-los, i suprimint els que eren directament inviables. El deute ha caigut en 150 punts en quatre anys i el consistori ja no genera dèficit.

stats