13/07/2016

La directora interina d’Antifrau fulmina la cap de gabinet

2 min
Maite Masià, directora interina de l’Oficina Antifrau.

BarcelonaContinuen les turbulències a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Després que el Parlament aprovés la destitució de Daniel de Alfonso -amb l’única oposició del grup parlamentari del PP-, Maite Masià va assumir-ne la direcció de manera interina, a l’espera que es concreti el nomenament d’un substitut. Però Masià no s’ha quedat de braços plegats en aquest interinatge. La directora d’Antifrau ha fulminat la cap del gabinet de direcció de l’OAC, Assumpció Riba Lloret, crítica amb la gestió de De Alfonso arran de l’escàndol de les converses amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. El cessament es va firmar aquest mateix dilluns. Entre les funcions de la cap de gabinet hi ha pilotar les auditories internes.

Riba, que treballava a l’OAC des de l’abril del 2015 -mesos després que es fessin les gravacions al despatx del ministre-, va confirmar ahir a l’ARA com es va produir la destitució. Va detallar que no va rebre cap justificació que argumentés els motius del seu cessament. “Ha sigut una decisió arbitrària de la directora, un cop de força”, va explicar en una conversa telefònica amb aquest diari. També va assegurar que no havia tingut “cap problema” amb Masià ni amb cap altre responsable d’Antifrau que expliqués una decisió tan contundent. A partir d’ara, Riba tornarà a la seva plaça a l’administració de justícia. Riba és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona (UB) i pertany al cos de secretaris judicials de l’administració de justícia. Va participar directament en la creació i posada en marxa de l’Oficina del Jurat i en va ser la responsable del funcionament durant més de 16 anys.

Fonts d’Antifrau exposen que Riba s’havia anat distanciant de De Alfonso, que va ser qui va incorporar-la com a cap de gabinet de direcció després de coincidir-hi en l’activitat judicial. La revelació de les converses entre el ja exdirector d’Antifrau i el ministre de l’Interior en funcions va ser el desencadenant. Tal com va exposar a l’ARA, Riba havia recomanat a De Alfonso que “plegués” després de l’escàndol i abans de comparèixer al Parlament, un consell que el magistrat no va seguir. També va fer de mediadora per fer que es “respectessin els drets dels treballadors”, decidits a firmar una carta en què es mostraven crítics amb el comportament de De Alfonso com a responsable d’Antifrau. “Havien de poder exercir la llibertat d’expressió”, va explicar ahir Riba.

Un nomenament pendent

La tria de Maite Masià com a directora adjunta d’Antifrau -abans de la destitució de De Alfonso- va ser una decisió controvertida. Masià figura en les converses intervingudes a la trama de les ITV per la qual està investigat l’exsecretari general de CDC Oriol Pujol. Junts pel Sí ja ha registrat una sol·licitud de compareixença a la comissió d’afers institucionals perquè reti comptes sobre com vol organitzar a partir d’ara la feina d’aquest òrgan encarregat d’investigar la corrupció i el frau a Catalunya. Mentrestant, continua pendent el nomenament d’un director de consens.

stats