DEBAT D’INVESTIDURA
Política 31/08/2016

Un discurs que no convenç ni Ciutadans

Els socialistes no veuen “cap raó” per abstenir-se

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Albert Rivera i Juan Carlos Girauta ahir al Congrés. C’s recorda a Rajoy que l’estabilitat del govern depèn de complir el pacte.

MadridUn discurs de “buròcrata”, “mediocre”, “ranci”, “gris”, “autocomplaent” i “irresponsable”. Són només alguns dels adjectius que van utilitzar ahir la resta de partits per valorar la intervenció de Mariano Rajoy. El president del govern espanyol en funcions no va aconseguir convèncer ni els seus aliats i només va esgarrapar aplaudiments enèrgics dins de la bancada popular quan va atacar el procés. “Si no es creu ni ell la investidura, qui ho farà?”, es preguntava el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, després d’escoltar-lo. Els d’Albert Rivera es van mostrar “sorpresos” perquè, faltant només sis vots per a la majoria absoluta, el líder popular “no apel·lés ni el PSOE ni altres partits”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de Coalició Canària, que previsiblement avui dirà a Rajoy, va ser l’única, a més del PP, que va defensar el to de Rajoy. Fins i tot el diputat de Fòrum Astúries, amb qui es van presentar junts el 26-J, va criticar el contingut del discurs. El PSOE no va trobar “cap raó” per decidir abstenir-se i el PNB va barrar el pas a qualsevol possibilitat de negociar després de les eleccions basques. “Si Rajoy tenia pocs fronts oberts, ara en té un altre; i no estic en campanya”, va dir el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, “emprenyat” perquè Rajoy s’hagués “passat de frenada” amb Catalunya. Els cinc diputats del PNB són l’única alternativa que li queda a Rajoy si el PSOE manté el seu no. I ahir Esteban no va veure “cap picada d’ullet” del líder popular.

Els socialistes van posar el dit a la llaga en el desencontre entre el PP i C’s i van assenyalar que el president espanyol “va llegir desapassionadament el pacte firmat”. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va veure el discurs d’un “buròcrata”, d’un “candidat cansat” i d’un “projecte polític esgotat i continuista”. El mateix to va fer servir Podem, que va titllar la intervenció de “xantatge” per assegurar que no hi ha alternativa al PP més enllà del “caos”. La formació lila esperonarà Sánchez a partir de divendres, després del fracàs de Rajoy. Ferraz manté la ambigüitat. “De moment és el torn del PP”, va dir.

El to d’un “perdedor”

Tant En Comú, com ERC, el PDC i el PSC van criticar al president espanyol que erigís el procés com la principal amenaça per a Espanya. El portaveu d’En Comú, Xavier Domènech, va retreure-li que es dediqués a dividir els catalans per “amagar la falta d’un projecte més enllà de la corrupció”. El d’ERC, Joan Tardà, va alertar que la dreta “neftalínica” necessita “enemics interiors” perquè ja no té “la guerra a l’Iraq”. Meritxell Batet, del PSC, va retreure-li que no fes ni una oferta de reforma de la Constitució. “El to de Rajoy és de qui veu la qüestió catalana perduda”, va concloure Francesc Homs, portaveu del PDC.

El Govern critica la falta d’acord d’investidura

La portaveu del Govern, Neus Munté, va carregar ahir contra la “incapacitat” del govern espanyol i els partits estatals d’arribar a un acord que permeti desencallar la investidura.

Munté va assegurar que hi ha “estupor internacional” respecte a la situació política de l’Estat, i va criticar que l’executiu de Mariano Rajoy estigui “absent” de tots els debats europeus que s’estan produint. “Fa mesos que està en funcions i no està donant resposta a les inquietuds dels ciutadans”, va assegurar. Així, va expressar que el debat no es podia anomenar “debat d’investidura” perquè no acabaria amb la proclamació d’un president.

stats