Política 23/06/2016

"Podem entendre la dissidència, però mai la forma com s'ha gestionat": diputats, exdiputats i secretariat de la CUP fan pinya en una carta

A través d'una missiva, demanen unitat a les bases i es disculpen als qui creuen que la CUP no ha estat a l'altura. Avisen CDC que atacar-los pot resultar "rendible electoralment" però és "simplista i contraproduent" a llarg termini

L.v.
2 min
Alguns diputats i exdiputats, a l'assemblea de Sabadell / CÈLIA ATSET

BarcelonaEn un gest dirigit a la seva militància, la CUP ha fet pública una carta signada pels deu diputats, els exdiputats i els nou membres del secretariat en què fan pinya després de les dimissions, la setmana passada, de sis dels membres del secretariat per discrepàncies amb el rumb que pren la formació. "Podem entendre perfectament la impotència que genera l'empat, els dubtes, la frustració reiterada o la dissidència necessària dels nostres companys, però mai la forma com s'ha gestionat", afirmen en el text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegeix la carta 'Alhora' aquíLa crítica implícita és que els membres del secretariat més proclius a l'acord amb Junts pel Sí dimitissin després que el secretariat anunciés que es dissoldria per obrir un període electoral intern i renovar l'executiva i, sobretot, que ho fes amb una duríssima carta en què denunciaven actituds "sectàries i maquiavèl·liques" dels altres companys de files de la direcció.

En el text, fan una crida a la unitat. "Amputats no servirem i l'única sortida és anar a l'una", afegeixen, i admeten que s'ha generat una "estesa percepció" que la CUP alentia la legislatura. Per això, demanen disculpes "a tots aquells que creuen que no hem estat a l'altura".

A la carta, de caràcter sobretot intern, la CUP fa una crida a "posar les llargues i fitar lluny" per encarar la nova etapa del procés sobiranista i la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont. "Necessitem anticipar-nos als debats que vindran, superar l'esquema d'empat permanent i repensar la tardor immediata amb certa calma i impuls resolutiu", diu el text, que reclama "llocs comuns, esforços compartits i reflexions recíproques" per tal d'establir una "estratègia clara".

Així, el grup parlamentari, els exdiputats i els nou membres actuals del secretariat avisen que atribuir "tots els mals" del procés a la CUP pot resultar "rendible electoralment a curt termini" -en una referència a CDC, que ha carregat especialment contra els cupaires aquesta campanya electoral del 26-J–, però en perspectiva, alerten, és "simplista políticament i contraproduent" perquè "no aporta res".

La CUP va obrir dilluns el període electoral per escollir el nou secretariat nacional de la formació, que s'escollirà per primera vegada a través de candidatures conjuntes (per tal de buscar la cohesió de l'executiva) i per via telemàtica. Ja en aquella reunió, els diputats i els exdiputats van dir que no compartien les dimissions al secretariat i que tot i que van demanar als dimissionaris que reconsiderin la seva decisió, "malauradament" no ho han aconseguit.

stats