Política 01/07/2016

La nova Convergència: un partit amb "mentalitat de govern" que representi la "centralitat social"

Els documents congressuals de la formació estipulen els principals òrgans que tindrà: assemblea nacional, consell nacional, comitè nacional, direcció executiva i presidència

Oriol March
2 min
Artur Mas i Carles Puigdemont són les dues cares més visibles del procés de refundació de Convergència.

BarcelonaLa nova Convergència comença a caminar. Els registrats al congrés fundacional ja han rebut els dos documents que es debatran els propers dies 8, 9 i 10 de juliol al Fòrum de Barcelona. El primer text, que és una proposta de "bases fundacionals", estableix que la formació vol representar la "centralitat social". "Tenim vocació de representar la majoria de la societat catalana i, per tant, de ser decisius en el moment històric del nostre país. NP [nou partit] neix com un partit amb mentalitat de govern i per tant amb vocació de transformar la realitat per la via dels fets", insisteix el text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som un partit amb un funcionament intern plenament democràtic, on els associats [els nous militants] participen en la decisió dels plantejaments ideològics i en l'elecció dels candidats externs i interns. La meritocràcia n'és l'element nuclear i ens dotem d'un règim d'incompatibilitats de càrrecs i de limitació de mandats", assegura el document.

"És un partit que neix al segle XXI, pensat per al segle XXI; fruit de l'experiència política de quatre dècades, amb l'objectiu d'aconseguir convertir Catalunya en un Estat de la Unió Europea i amb el propòsit de dirigir el futur Estat amb vocació de centralitat política i d'esperit social, liberal i humanista", apunta la part final, que demana "buscar més l'efecte que l'efectisme". El model de finançament de partit és "mixt" amb aportacions públiques vinculades a resultats electorals i aportacions dels associats i donacions de particulars. "Totes elles han de ser sotmeses a la màxima transparència i control", manté el text.

"És un partit que neix per viure el somni europeu a Catalunya: un somni de pau, de llibertat, de justícia, de democràcia de qualitat, de drets fonamentals de les persones, de prosperitat, d'inclusió social i de solidaritat entre pobles i nacions", conclou el document.

La nova estructura

El document de proposta de bases organitzatives fixa cinc òrgans: assemblea nacional –substitueix el congrés–, consell nacional, comitè nacional, direcció executiva i presidència. El comitè nacional estaria format per la presidència, sis persones dels àmbits temàtics –que substituirien les sectorials actuals–, les presidències de les federacions territorials, 10 persones escollides per i entre les persones associades que siguin electes locals i 10 persones entre els membres del consell nacional.

La direcció executiva, l'òrgan més restringit, té dues opcions de cara a la militància: pot ser escollida en bloc directament o bé que es triï un secretari general i que aquest presenti una proposta d'equip.

stats