LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 22/07/2016

El rei dóna una setmana a Rajoy per recollir suports

El monarca concentra les consultes de dimarts a dijous per facilitar una investidura a principis d’agost

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El rei Felip VI va comunicar el calendari de consultes després de reunir-se amb  Pastor.

MadridFelip de Borbó dóna, a partir d’avui, una setmana al líder del PP, Mariano Rajoy, perquè reculli prou suports per presentar-se a la investidura. La Casa del Rei ha programat una ronda de consultes intensiva -dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve- que culminarà amb una reunió amb el dirigent popular per decidir si el monarca li encarrega presentar-se a la investidura. Reduint les cites de cinc a tres dies -no hi participaran ni ERC ni Bildu-, el monarca ha respectat els càlculs de Rajoy perquè el debat d’investidura pugui ser a principis d’agost. Amb tot, el calendari és més que ajustat i el líder del PP haurà d’afanyar-se a trobar aliats. Si accepta l’encàrrec del rei i vol mantenir que el debat d’investidura arrenqui el 2 d’agost, tindrà només cinc dies per preparar-se i aconseguir el sí de Ciutadans i l’abstenció del PSOE, en el cas que el bloqueig persisteixi, tal com és previsible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del PP reconeixien ahir que el calendari de la investidura pot ser que s’allargui. No descarten que Rajoy demani un temps extra per intentar negociar el suport dels socialistes, tal com va fer Pedro Sánchez després d’entomar l’encàrrec del rei. Els populars volen evitar un altre escenari de rebuig a l’encàrrec de Felip VI. Sobre la taula també hi ha l’opció que el monarca convoqui una segona ronda de contactes amb els partits, però té previst marxar la primera setmana d’agost als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. De moment, ni la nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, ni cap membre de la direcció del PP té previst agafar-se dies de vacances. La possibilitat d’un debat d’investidura la segona o la tercera setmana d’agost pren cada cop més força.

Sánchez continua desaparegut

El gest dels nacionalistes catalans (Partit Demòcrata Català) i bascos (PNB) de suport al PP en la confecció de la mesa del Congrés ha complicat la investidura, perquè ha allunyat els socialistes de cedir l’abstenció a Rajoy. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, continua amb un perfil baix -només ha fet una roda de premsa des del 26-J- i el seu entorn insta Rajoy a teixir ponts amb el PDC i el PNB. El mateix verbalitza Ciutadans, que manté l’amenaça de replantejar-se el seu suport si descobreix que el PP pacta amb els independentistes. Els populars demanen als d’Albert Rivera que no “sobreactuïn” en aquest tema i imploren el sí a Rajoy per evitar que s’encalli la formació de govern.

En la seva estrena com a presidenta del Congrés, Pastor es va negar a fer especulacions sobre què pot passar els pròxims dies. “Anirem veient com es desenvolupen els esdeveniments i basant-nos en això decidirem”, va dir ahir. L’únic que reclama és que la sessió d’investidura sigui com “més aviat millor”. El rei hi col·laborarà.

stats