REPRESSIÓ
Política 20/09/2020

De dormir a casa dos caps de setmana al vidre de la presó

Ja fa més de 50 dies que els presos tenen el tercer grau suspès

Mireia Esteve
3 min
Forn, Cuixart, Junqueras i Romeva tornant entrar a la presó de Lledoners després de la suspensió del tercer grau.

BarcelonaDivendres passat el Roger feia 6 anys i el seu pare només el va poder felicitar a través d’una trucada telefònica. De vuit minuts. Era el tercer aniversari que vivia des de la presó. Fa 52 dies que Josep Rull no veu els seus fills, després que el Tribunal Suprem canviés les regles del joc i el tercer grau, del qual no feia ni dues setmanes que en gaudia, quedés en suspens -també el 100.2 per sortir a treballar-. Així, els set presos de Lledoners han tornat al primer grau del règim penitenciari. Amb una diferència: que la pandèmia també ha impactat en les seves vides. Ara no poden fer cap vis-a-vis i l’únic contacte que poden tenir amb la família és a través de les trucades diàries de vuit minuts, i del vidre del locutori: una visita de 40 minuts a la setmana amb un màxim dues persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si la indignació entre les famílies per una presó que consideren del tot injusta ja era enorme fa tres anys, ara s’ha intensificat. Veuen en la decisió del Suprem una intromissió en els drets penitenciaris dels líders independentistes. “És una alteració de les regles de la competència que pot qüestionar l’objectivitat del procediment”, adverteix l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas. El cert és que des del 27 de juliol els set presos de Lledoners han vist com la seva vida penitenciària es restringia i tornaven a la situació de l’inici.

“No hi havia cap motiu per no tenir el tercer grau”, diu la parella de Cuixart, Txell Bonet, que denuncia que els més “perjudicats” són els seus dos fills, perquè no poden estar amb el seu pare. El president d’Òmnium, com bona part dels presos, passa setmanes sense veure els nens, i Bonet denuncia que, en el cas del seu fill més petit, després de setmanes sense veure’s, entre pare i fill costa reconèixer-se “de tant com canvien” els nens que no tenen ni un any. Cuixart intentarà que un dels 36 permisos de 24 hores que té a l’any -perquè ha complert un quart de condemna- pugui ser pels aniversaris dels seus fills; encara no n’ha pogut celebrar cap amb ells.

Les famílies recorden que les visites a través del vidre no són recomanables per a nens, i la pandèmia ha portat a la circumstància que els presos faci setmanes que no veuen els fills petits. I és que al retrocés imposat pel Suprem s’hi afegeix la duresa de viure la crisi sanitària a la presó. Les activitats estan suspeses i l’endemà de tornar a ingressar a Lledoners tots set van començar 14dies de confinament a la seva cel·la, on hi feien els àpats i només sortien una hora al pati. “Ha estat un estiu duríssim”, recorda Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn. Denuncia que aquest mes d’agost l’exconseller ha estat un total de 28 dies confinat a la cel·la perquè, al sortir amb un permís de 24 hores, ha hagut de tornar a confinar-se quan ha arribat a Lledoners.

La convivència familiar

A hores d’ara, però, els confinaments s’han reduït, perquè quan els presos tornen al centre penitenciari se’ls fa una prova PCR i no han d’estar confinats més de quatre dies si surt negativa. A més, la consellera de Justícia, Ester Capella, va explicar la setmana passada a Catalunya Ràdio que la conselleria preveu tornar a permetre les convivències familiars a finals d’aquest mes.Són precisament aquestes trobades les que les famílies més anhelen. “Sense vis-a-vis perds el teu espai de convivència, l’únic que tenim per créixer familiarment”, explica Diana Riba, parella de Raül Romeva.

Les famílies estan a l’espera que resolgui el Suprem. Consideren que no té arguments per revocar el tercer grau, però no hi confien. Malgrat tot, tant els presos com les seves famílies intenten sobreposar-se i avisen que res farà variar les seves conviccions. “La nostra vida va deixar de ser normal el dia que va entrar a la presó”, diu la parella de Josep Rull, Meritxell Lluís. I avisen que no tornarà a la normalitat fins que no surtin de Lledoners, no amb un tercer grau, sinó en llibertat.

stats