Política 16/09/2013

L'ambaixador dels EUA a Londres admet la possibilitat que Catalunya s'independitzi

En una entrevista a la BBC al febrer, va comparar el cas escocès i català i va dir que si guanya el sí caldrà "trobar vies per treballar plegats"

Ara
2 min

BarcelonaNo només Letònia i Lituània avalen el dret a decidir i obren la porta a un futur reconeixement de Catalunya en cas que s'independitzés. El mes de febrer passat, l'ambaixador dels Estats Units al Regne Unit, Louis Susman, en una entrevista a la BBC, va equiparar el cas escocès i el català i va admetre obertament la possibilitat que Catalunya es pugui independitzar d'Espanya. "Haurem de trobar vies per treballar plegats", va dir Susman quan l'entrevistador li va preguntar què passaria si guanyés el sí en el referèndum escocès. "Haurem de fer-ho", va insistir. Després, Susman, sense ser preguntat pel cas català, va dir que "és el mateix que passaria si Catalunya marxa d'Espanya".

L'ambaixador dels EUA a la Gran Bretanya va afegir que el seu país no prendrà partit en el referèndum de la independència escocesa. Susman diu que Washington està seguint el debat escocès i que es quedarà "neutral".

La posició de l'ambaixador nord-americà a Londres contrasta amb la posició que els Estats Units han estat mantenint sobre el cas català. Com la majoria de potències, la posició oficial és que és un "assumpte intern espanyol" i que no s'hi posicionaran. El mes de febrer mateix, poc abans de l'entrevista de Susman a la BBC, arran d'una consulta que 33.000 persones van fer a la web de la Casa Blanca, una portaveu de l'administració Obama va evitar posicionar-se sobre la qüestió. "Estem segurs que el Govern i el poble d'Espanya resoldran aquest assumpte de conformitat amb les seves lleis i la Constitució", deia la resposta per escrit des de la web de la Casa Blanca.

stats