Política 09/10/2013

Rubalcaba diu que “PSOE i PSC coincideixen en el més important: treballar per la unitat d'Espanya"

El líder del PSOE torna a insistir en el diàleg però rebutja tant el dret a decidir com un finançament singular per a Catalunya

Agències
2 min
Pérez Rubalcaba i Susana Díaz, aquest dimecres a la seu del PSOE / EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, han coincidit aquest dimecres en la necessitat de treballar "per la unitat d'Espanya" i donar una "resposta" al problema català. Una resposta que, per a tots dos, no passa ni pel dret a decidir ni per un finançament singular per a Catalunya, dues iniciatives que han rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba i la nova presidenta andalusa han mantingut una reunió de treball a Madrid, un dia abans que Díaz sigui rebuda pel president espanyol a la Moncloa. En una roda de premsa conjunta posterior, tant Rubalcaba com Díaz han coincidit a apuntar que el "diàleg" és la fórmula per intentar arreglar "el problema amb Catalunya". Un diàleg que, ja d'entrada, exclou la principal demanda catalana, el dret a decidir, i l'última proposta del PPC, un finançament nou.

Rubalcaba ha tornat a reconèixer que el PSOE té un desacord de fons amb el PSC, que, si més no en teoria, aposta pel dret a decidir, però ha deixat clar que tenen un punt d'unió "molt més important", que és el de "treballar per la unitat d'Espanya". A més de rebutjar que els catalans es puguin pronunciar a les urnes pel seu futur com a país, Rubalcaba també descarta la millora del finançament proposada per Sánchez-Camacho. El líder del PSOE ha dit que cal reformar el sistema, però que aquest ha de ser comú per a tot Espanya, rebutjant la singularitat defensada, amb escàs èxit, per la presidenta del PPC

La presidenta andalusa s'ha mostrat partidària d'obrir com més aviat millor el debat sobre un nou model de finançament per evitar confrontacions entre comunitats, però ha insistit en l'habitual argument de les formacions polítiques espanyoles, que addueixen que el sistema "ha de garantir la igualtat de tots els espanyols amb independència d'on visquin". Susana Díaz ha afegit que Sánchez-Camacho "s'equivoca" si creu que el problema de Catalunya "és de diners". "El que hi ha és una manca de diàleg", ha dit.

stats