Política 19/09/2013

Margallo convoca els ambaixadors dels països de la UE a Madrid en plena ofensiva per frenar el sobiranisme

El govern espanyol vol que Europa deixi clar que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

Acn
3 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest divendres / EFE

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha citat aquest dijous a les 10 del matí al Palau de Viana, seu del ministeri al centre de Madrid, els ambaixadors dels països de la UE acreditats a la capital espanyola. Serà un esmorzar de treball que coincideix amb l'ofensiva del govern espanyol per frenar l'onada sobiranista i aconseguir que la Unió Europea i els seus estats membres deixin clar, cada vegada que siguin interpel·lats sobre la qüestió, que una independència de Catalunya implicaria forçosament la sortida del marc comunitari. Margallo també dina a les tres de la tarda amb el comissari del Mercat Interior i Serveis de la Unió Europea, Michel Barnier.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del PP apunten a Margallo i al seu ministeri com una peça clau de l'estratègia del govern espanyol per frenar les aspiracions sobiranistes de Catalunya i aturar qualsevol possibilitat de suport al procés o de reconeixement a una Catalunya independent per part d'un estat membre de la UE. La Moncloa busca que Europa repeteixi el missatge que el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, va verbalitzar dilluns des de Barcelona: "Si una part d'un estat membre de la UE se segrega, aquest territori deixa de pertànyer a la Unió".

L'ofensiva forma part d'un gir per evitar que tots els arguments contraris a la consulta provinguin únicament i exclusivament de les apel·lacions a la Constitució i a la legalitat. Segons fonts del PP, busca aconseguir que els líders d'opinió a Catalunya abandonin progressivament les posicions sobiranistes. Es tracta de fer un pas endavant en el debat i transmetre als ciutadans les dificultats polítiques, econòmiques i socials amb què xocaria una Catalunya independent tan bon punt se segregués de l'Estat: aïllament internacional, pèrdua d'entre un 20 i un 25% del PIB i fractura social, segons l'argumentari del PP i de la Moncloa.

Exteriors vol evitar també que es repeteixin els episodis de simpatia vers la causa del sobiranisme. La setmana passada, i coincidint amb la Via Catalana, els primers ministres de Lituània i Letònia, Algirdas Butkevicius i Valdis Dombrovskis, van oferir dues entrevistes a l'ACN en què va donar suport al dret a decidir (Lituània) i van obrir la porta al reconeixement de Catalunya com a nou estat (Letònia). Margallo va citar els dos ambaixadors a la seu del ministeri i va forçar que els dos governs fessin públics comunicats de desmentiment en què acusaven la premsa d'haver tergiversat les seves paraules. Amb tot, posteriorment el primer ministre letó es va reafirmar en les seves manifestacions.

Després de la ronda d'entrevistes de dilluns –també va rebre al Palau de Viana el nou ambaixador dels Estats Units a l'Estat, James Costos–, Margallo es va desplaçar dimarts i dimecres a París, on va comparèixer davant la Comissió d'Exteriors de l'Assemblea Nacional francesa i posteriorment va oferir una roda de premsa i va dinar amb el ministre d'Exteriors francès. Preguntat per la qüestió catalana, el ministre va reiterar el missatge –"Un adéu a Espanya és un adéu a Europa"–, mentre que el seu homòleg francès, Laurent Fabius, es va limitar a mostrar-se convençut que el govern espanyol resoldrà la qüestió.

És en aquest context que Margallo ha convocat aquest dijous tots els ambaixadors de països de la UE acreditats a Madrid. Serà un esmorzar de treball en què el ministre exposarà la postura del govern espanyol i –previsiblement– demanarà als representants dels estats membres que quan pertoqui deixin clar que una independència implica l'exclusió dels tractats i la necessitat de sol·licitar un ingrés que, tal com ell ha recordat en nombroses ocasions, Espanya vetaria.

Després de la reunió, el titular d'Exteriors té previst dinar amb el comissari de Mercat Interior i Serveis de la CE, Michel Barnier, que aquest dimecres ja va fer unes declaracions des del Brussel·les en què va incidir en el fet que "des del punt de vista dels tractats" Catalunya quedaria 'de facto' fora de la Unió si s'independitza. "Estem seguint aquesta qüestió amb molta atenció", va dir abans de reconèixer que l'executiu comunitari només es pronunciarà de manera oficial sobre la qüestió "quan se'ns presenti un escenari jurídic decidit".

Els representants de les ambaixades han arribat a l'hora assenyalada al Palau de Viana i, segons fonts del ministeri, no hi ha hagut cap baixa. També s'ha deixat fotografiar el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que ha entrat a peu a l'edifici en comptes de fer-ho amb el cotxe oficial.

stats