La dreta surt al carrer a tot Espanya contra l'amnistia

El PP disputa el carrer a Vox amb Aznar i Ayuso flanquejant un Feijóo radicalitzat

5 min
La manifestació del PP contra l'amnistia

Madrid / BarcelonaEls assistents a la Puerta del Sol no entenien per què la prèvia a l’acte del PP contra l’amnistia s’amenitzava amb bachatas i els últims èxits de la música comercial, si se suposa que Espanya està indignada pels pactes de Pedro Sánchez amb l’independentisme. “No és una festa, és una protesta” i “Que treguin la música!”, cridaven alguns manifestants. El to ja s’ha correspost en les intervencions de José Luis Martínez-Almeida, Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, encès com no se l’havia vist altres vegades, cridant contra “la mentida continuada” del líder del PSOE, motiu pel qual “no hauria de presentar la seva candidatura a la investidura, sinó la seva dimissió”. El PP ha fet sortir la dreta al carrer arreu de l’Estat amb actes en totes les capitals de província, però Madrid ha sigut l’epicentre. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Feijóo, el dirigent que representava l’ànima moderada en un PP dividit entre l’aznarisme i el marianisme, dues maneres d’entendre el paper del partit en l’espai de la dreta, s’ha acompanyat de l’expresident del govern espanyol que els últims dies ha marcat el to contra l’amnistia amb aquella crida a “qui pugui contribuir que contribueixi”. Al seu costat, l’exalcaldessa madrilenya i esposa d’Aznar, Ana Botella. Uns 80.000 assistents –segons la Delegació del govern espanyol a Madrid; prop d’un milió segons l’organització– han respost a la convocatòria dels conservadors, que amb l’acció d’aquest diumenge arreu de l’Estat han ensenyat múscul davant Vox. Amb previsió, el líder de l’extrema dreta, Santiago Abascal, s’ha volgut sumar entre el públic.

Ayuso: “Retornarem cop per cop”

Però l’hora és greu, segons els dos partits, i han coincidit a dir que no és moment de partidismes sinó de promoure la “unitat dels espanyols” contra el projecte de Sánchez. Feijóo ha assegurat que és conscient que a Sol i als carrers adjacents hi havia públic que “va molt més enllà de qui ha votat a qui i traspassa les militàncies actives”. De fet, hi havia banderes de Vox. En canvi, Ayuso sí que ha volgut deixar clar que serà el PP qui “s’encarregarà de retornar cop per cop”. Com és habitual, el llenguatge d’Ayuso ha tingut un punt més bel·licista que el de Feijóo i més semblant al d’Abascal –ha repetit la sentència de “O el tirà al banc dels acusats o els que ens oposem al cop a la presó”–, i no s’ha estat de pronosticar que Sánchez “portarà Espanya pel camí de la dictadura si no hi ha contrapesos al poder”. 

Ayuso ha callat per deixar que se sentís com el públic cridava “Sánchez a la presó”, mentre que Feijóo ha tallat els assistents quan insultaven: “Sánchez, fill de puta!” Amb tot, el líder del PP ha tingut un to abrandat i s'ha enfadat amb “un president que compra la seva investidura amb els impostos dels espanyols”, en referència al pacte amb l’independentisme pel qual es condona una part del deute de la Generalitat, tot i que totes les comunitats autònomes s’hi podran acollir. També està indignat, encara, pel fet que Sánchez pugui ser president malgrat no haver guanyat les eleccions; l’argument que Feijóo ha repetit des de la nit electoral. 

Mentre intervenia, hi ha hagut un moment que els manifestants han demanat una vaga general a tot Espanya contra l’amnistia i Feijóo se n’ha intentat sortir com ha pogut. “Si a mi se m’acudís pactar el que està acordant Sánchez, no tingueu cap dubte que hi hauria una gran vaga general”, ha respost. Ha sigut una manera subtil de deixar clar que no combrega amb una proposta que Solidaridad, el sindicat de Vox, ha amagat impulsar els últims dies. Caldrà veure si s’arriba a aquest extrem, però fa alguns dies que la sensació de mobilització permanent condiciona el centre de la capital espanyola; no només a Ferraz sinó també als voltants del Congrés s’ha augmentat la presència policial. Aquest diumenge a la tarda s’ha arribat al punt de blindar-lo: només es permetia el pas en carrers adjacents als residents.

En aquesta setmana en què es coneixerà el text de la llei d’amnistia i Sánchez serà investit, s’espera que la cambra baixa passi a ser la nova diana de les mobilitzacions. El clima generat, amb atacs en seus socialistes d’arreu de l’Estat, ha propiciat que diversos líders autonòmics del PSOE hagin sortit al pas aquest diumenge a demanar certa contenció al PP, que defensa obertament que el de Sánchez serà un govern il·legítim, mentre Vox parla directament d’un govern “il·legal”.

La mobilització a Madrid s’ha traslladat aquest migdia a Ferraz, on Vox ha convocat l’espanyolisme un cop finalitzat l’acte del PP. S’hi han pogut veure cartells amb el rostre de Sánchez i el bigoti de Hitler i alguna pancarta en català on es podia llegir “Catalunya ens roba”. La tarda-vespre ha sigut llarga davant la seu del “partit colpista” –en paraules d’Abascal–, on els últims dies el feixisme s’ha exhibit sense complexos i s’ha enfrontat amb violència a la Policia Nacional. Tot i desmarcar-se de la “minoria violenta”, Feijóo ha culpat Sánchez dels disturbis i l’ha acusat “d’utilitzar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil” i d’aplicar una amnistia “contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat”.

Catalunya, València i Palma

El PP havia convocat actes a totes les capitals de província espanyoles, com ara València i Palma, on han acudit unes 10.000 persones, amb la presidenta balear, Marga Prohens, al capdavant. A Barcelona, unes 6.500 persones han omplert la plaça Sant Jaume des del migdia, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Els càntics de “Puigdemont a la presó” i “Sánchez a la presó” s’han corejat a la plaça des de l’inici de la concentració, amb manifestants de totes les edats i sense incidents. La convocatòria a la capital catalana la signava l’entitat Catalunya Suma, tot i que tant el PP com Cs i Vox hi havien donat suport. De fet, dirigents de tots tres partits han fet pinya a la protesta, que s’ha fet davant la Generalitat i plena de banderes espanyoles.

Concentració contra l'amnistia a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona

Després, unes 2.600 persones –segons la Guàrdia Urbana– s’han traslladat davant la Delegació del govern espanyol a Barcelona, epicentre de les nits de protestes contra els socialistes a la capital catalana, i han omplert la cruïlla del carrer Mallorca i Roger de Llúria. Dos ninots de Puigdemont vestit amb una granota de pres i de Sánchez i l’avió Falcón han ballat sobre els caps dels assistents entre càntics d'"A por ellos". Llevat d’alguns insults a la premsa, la protesta ha acabat sense més incidents. L’espanyolisme ha traslladat les seves protestes a Barcelona a la Delegació del govern, després que la segona convocatòria davant la seu del PSC, al carrer Pallars, punxés amb només una vintena d’assistents.

També hi ha hagut protestes a la resta de capitals de província catalanes, convocades pel PP: a Tarragona, unes 700 persones s'han concentrat davant el Balcó del Mediterrani; a Lleida, unes 200 a la plaça Sant Francesc, mentre que a Girona un centenar de persones han fet acte de presència davant la Subdelegació del govern central.

Aquest dilluns les protestes compartiran focus amb l’activitat parlamentària. Es preveu que els partits de la majoria plurinacional registrin la llei d’amnistia i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, convoqui per dimecres i dijous el debat d’investidura de Sánchez. Per a desesperació de la dreta i l’extrema dreta, Sánchez retindrà el poder de la mà de l’independentisme. 

stats