Política 30/05/2013

Duran adverteix Mas: "Quan algú fa el discurs d'una altra força política, sempre acaba guanyant l'original"

El líder d'Unió, en una entrevista a 'Los Desayunos de TVE", assegura que "no se sent responsable" de la davallada electoral de CiU a les últimes eleccions. "Consultar una qüestió que constitucionalment no correspon a Catalunya requeriria pactar amb l'Estat", ha afirmat

Ara
2 min

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, es compromet que la consulta sobre la independència sigui "legal" i que tingui "el màxim suport possible". I ha advertit: "Consultar una qüestió que constitucionalment no correspon a Catalunya requeriria pactar amb l'Estat". Així ho ha dit en una entrevista aquest dijous al matí a TVE. En aquest sentit, Duran ha celebrat que el coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, hagi defensat el dret a decidir de Catalunya. Duran també ha alertat que la pregunta de la consulta no està clara: "Ningú ha dit que la pregunta de la consulta hagi de ser independència sí o no". De fet, ha evitat definir quina hauria de ser la pregunta concreta, perquè "no s'ha de posar la careta davant dels bous", i ha afirmat que quan arribi el moment ja donarà la seva opinió. També ha aprofitat per advertir Artur Mas sobre el rumb del procés sobiranista: "Quan algú fa el discurs d'una altra força política, sempre acaba guanyant l'original". Ha estat una referència implícita al terreny que ERC està guanyant a CiU en l'espectre electoral després del gir sobiranista de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al retrocés electoral de CiU a les últimes eleccions, quan va passar de 62 diputats a 50, Duran assegura que no se sent "responsable" de la caiguda, de la qual sectors de CDC el culpen pel seu discurs moderat. "Em sento tranquil de consciència", ha afegit el líder d'Unió.

Més tard, Duran ha tornat a referir-se a la pregunta de la consulta i ha volgut fer una prèvia assegurant que està convençut que el govern espanyol "transferirà" les competències per tal que Catalunya pugui celebrar el referèndum. "Ara mateix estem en un procés de diàleg", ha apuntat el cap de files de CiU a Madrid.

Marge de dèficit

Duran també aplaudeix que la Comissió Europea hagi donat dues dècimes més de marge de dèficit per a aquest any a Espanya. "El lògic és que el 6,5% [el nou objectiu fixat] es reparteixi en dos terços per a l'Estat i un terç per a les comunitats autònomes. El ministre Cristóbal Montoro va insinuar ahir que l'objectiu mitjà de les autonomies passarà de l'1,2% a l'1,3%, encara que aquest límit es repartirà de forma asimètrica.

El secretari general de CiU també ha reclamat més polítiques de creixement: "Entenc que l'austeritat és una virtut, però se n'està abusant, cal compaginar austeritat amb creixement", ha afirmat. Ha afegit que no comparteix moltes de les polítiques de la cancellera alemanya Angela Merkel.

Duran també ha avançat que CiU retirarà aquest dijous l'esmena a la totalitat a la llei de transparència. "Pel que sé, altres grups faran el mateix", ha revelat.

stats