Política 23/04/2014

Duran: "El problema és que Rajoy no té sentit d'estat i es tanca al diàleg"

El líder d'Unió emplaça el president espanyol a asseure's a negociar amb Mas fins a arribar a un acord

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha replicat aquest dimecres, diada de Sant Jordi, al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, que ahir emplaçava el president de la Generalitat, Artur Mas, a posar "imaginació" per trobar una sortida al procés sobiranista que passi per arxivar la idea de celebrar una consulta. "Catalunya és un poble mediterrani, molt imaginatiu per naturalesa, però el problema no és que no tinguem capacitat per imaginar alternatives per sortir de l'actual atzucac, sinó que no tenim interlocutor; Rajoy no està disposat a asseure's a la taula, no té el coratge i el sentit d'estat que caldria", ha denunciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de llegir textos d'Enric Prat de la Riba a la seu d'Unió, amb motiu de la diada de Sant Jordi, Duran ha insistit que si Rajoy "fos una persona dialogant, amb sentit d'estat, es mostraria disposat a reunir-se amb Mas tant com fes falta, fins a ser capaç d'arribar a un acord amb el president de la Generalitat" que després hauria de ser votat pels catalans en una consulta, però en canvi el cap de govern espanyol "es tanca al diàleg". "No és un problema d'imaginació, sinó de voluntat democràtica, de diàleg, de pacte, de negociació, i a això Rajoy no hi està disposat. Nosaltres sí que estem disposats a parlar de tot", ha assegurat. Per Duran, "Europa ha de saber que Espanya té un president que no vol ni prendre un cafè i dialogar" amb Mas.

Sobre la visita de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a Barcelona, l'ha emmarcat dins la "normalitat", tot i que ha afegit amb un punt d'ironia que en les pròximes dates "vindran més sovint" a Catalunya perquè s'acosten eleccions i perquè saben que tenen un "problema" amb Catalunya.

D'altra banda, Duran ha marcat distàncies amb els plantejaments confederalistes exposats pel lehendakari Iñigo Urkullu. "S'ha de respectar el que planteja, ell té l'obligació de defensar els interessos del poble basc, nosaltres hem de defensar els interessos de Catalunya, que són forçosament diferents perquè els punts de partida són diferents", ha afirmat.

stats