Comuns: l'última carta del blackjack

La formació d'Albiach va aprovar els anteriors pressupostos, que tenien una partida de 120 milions per al macrocasino

2 min
Jéssica Albiach des de Vila-seca.

BarcelonaJugar-se l’última carta al blackjack suposa calcular un cúmul de circumstàncies. Hi juga l’atzar, esclar, però també l’estadística. Com en una repetició electoral, pots tenir clara la teva jugada, que dependrà de com la percep la gent i de la mà que tinguin els teus rivals. Si aquest diumenge hi ha eleccions és per un cúmul de circumstàncies que ens porten a parlar dels comuns, i del seu rebuig als pressupostos per no acceptar el Hard Rock. El partit que representa Jéssica Albiach –i que no sabem ben bé si el lidera ella o Ada Colau– va jugar fort contra el macroprojecte i va forçar l’avançament electoral: “Per descomptat que amb el Hard Rock el pressupost no tirarà endavant”, deia Albiach.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si situem l’escena una mica enrere, el 2022, el discurs dels comuns, defensat per Joan Carles Gallego, era diferent: “És bo tenir pressupost. Perquè quan un tomba uns pressupostos expansius no està perjudicant els partits del govern; el que està fent és perjudicar la gent”, deia amb vehemència. Uns comptes que el 2022 sí que incorporaven la següent partida: “120 milions d’euros de l’encàrrec de gestió del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou”: En català comprensible, els terrenys del Hard Rock. ¿Donde está la bolita? Que el 2024 hi havia unes eleccions a la cantonada i el 2021 el pacte tancava una carambola amb els comptes de l’Estat i els de l’Ajuntament. 

Una anàlisi ràpida duria a pensar que els comuns haurien de créixer a les enquestes: s’han fet forts en una promesa i han dut els seus principis fins al final. Per què, doncs, no hi ha rum-rum de bon resultat? Pot ser multicausal: el desgast d’un partit que va passar ràpidament de les places a l’Ajuntament de Barcelona amb resultat desigual; el d’un moviment que havia d’assaltar el cel i ha acabat sent un restyling d’Iniciativa; el d’una crossa per a l’últim govern fins a acabar coixos. Els seus votants han de decidir, en un marc tan polaritzat, si el partit els segueix sent útil. Quan et jugues l’última carta al blackjack, anhelar el 21 et pot dur a la dreta. Els comuns han jugat la carta definitiva, i el 12 de maig sabran si l’aposta ha sortit bé o si guanya la banca.

stats