"Si no ens venen a saludar, voto Puigdemont": crònica del Sant Jordi més polític

Els candidats aprofiten la diada per saludar simpatitzants i comprar llibres al centre de Barcelona

4 min
Pere Aragonès, i la seva parella, Janina Juli Pujol, amb la cuinera Carme Riscalleda, durant el seu passeig per les parades de llibres i roses, al passeig de Gràcia, el 23 d'abril del 2024

BarcelonaMés d’un dels milers de catalans que eren avui a Barcelona per celebrar Sant Jordi s’han topat amb els candidats que, a partir de divendres, veuran als cartells electorals dels principals carrers de Catalunya. El dia del llibre i de la rosa els polítics no havien de ser els protagonistes, però el calendari electoral és capritxós i ha acabat oferint-los un escenari distès i amable per estrènyer mans per agrair el vot dels convençuts i intentar pescar el dels indecisos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al Palau de la Generalitat, que es vesteix de gala cada Sant Jordi amb portes obertes a la ciutadania, el president Pere Aragonès ha felicitat la diada i ha fet una crida a defensar la llengua catalana –igual que Junts i la CUP–. La precampanya, però, també s'hi ha fet un lloc i el candidat republicà ha desconfiat un cop més de les crides a la unitat de Carles Puigdemont. A la tarda el president ha passejat entre les parades de llibres acompanyat de la seva dona, Janina Juli, i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La comitiva ha passat desapercebuda per alguns, mentre altres s'hi han intentat apropar a saludar. A la parada de l'editorial Barcino, Aragonès ha fet una aturada per comprar dos llibres: Ausiàs March. Una tria i Llibre del coc. A canvi, la llibretera li ha donat una rosa de paper, com li havia promès mentre decidia la tria.

Mentre Aragonès caminava pel passeig de Gràcia, Carles Puigdemont també ha trobat la manera de participar en la diada: ha presentat telemàticament el llibre Retornem-hi a l'estand del seu partit. El candidat de Junts al 12-M n'ha recomanat la lectura als que s'han aturat davant l'estand, però sobretot "passar a l'atac, a l'acció" per tornar a mobilitzar l'independentisme. En acabar, aplaudiments i crits de "President", però també algun opositor que no s'ha aturat però que ha deixat anar "Vergonya d'home".

Illa fa furor entre els adolescents

Pocs minuts abans Illa també passejava amb la seva dona pel passeig de Gràcia, tot i que no s'ha trobat amb Aragonès. El líder socialista ha començat la jornada a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on cada any s'oficia una missa en honor del sant oberta a dirigents polítics. Acabada la cerimònia s’ha trobat amb José Luis Rodríguez Zapatero, que, en la seva segona joventut política, ha viscut per primera vegada un Sant Jordi a Barcelona per promocionar Crónica de una España que dialoga i, mentre passejava, el candidat ha adquirit un bon botí literari, fonamentalment d’assaig: L’escola de l’ànima, de Josep Maria Esquirol; Libre, de Lea Ypi; El silencio de la guerra, d'Antonio Monegal; Peregrinos de la belleza i El murmullo del agua, de María Belmonte, i El "Réquiem" de Mozart, de Miguel Ángel Marín. Entre compra i compra, simpatitzants de totes les edats –molts d’ells joves– se li han acostat per fer-s’hi fotografies.

Illa, acompanyat de José Luis Rodríguez Zapatero, recorrent els carrers de Barcelona
La delegació del PP, amb Feijóo al capdavant, al passeig de Gràcia
Els carrers del centre de Barcelona aquesta tarda

El que començava a ser un acte rodó de campanya per poc no es torça quan els socialistes han arribat a la caseta socialista: una manifestació de CGT i la Intersindical ha posat música de fons a la visita amb càntics com "Illa, rega tu" o "El PSC fa polítiques de dretes" per demanar millores en les condicions laborals dels treballadors de parcs i jardins. Per sobre dels crits, i en declaracions als mitjans, Illa es defensava de les crítiques de Gabriel Rufián per la seva compareixença ahir al Congrés i desitjava a tots els catalans un bon Sant Jordi.

El PP, Cs i Tabàrnia

A la carpa del PP han tingut convidat especial, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que per segon any consecutiu ha volgut ser a Barcelona per Sant Jordi. Era d'esperar, a les portes d'una campanya electoral que liderarà un Alejandro Fernández que no és precisament sant de la devoció del líder popular. Tots dos, però, s'han passejat durant una estona pels voltants de la carpa dels populars, a pocs metres de la carpa de Ciutadans, i han dubtat si acostar-se a la de Tabàrnia. "Si no ens venen a saludar, voto Puigdemont", ha etzibat una de les dones que custodiaven la paradeta, que ha sortit a buscar els dirigents populars. Feijóo s'hi ha tornat a acostar, però el seu equip de seguida l'ha cridat: "Aquí ja hi hem estat".

El desembarcament de líders estatals havia de continuar a la tarda amb una visita de Yolanda Díaz a l'estand dels comuns, però finalment només hi ha anat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. Jéssica Albiach, que ha passejat pel centre al matí, a la tarda s'ha tancat a estudiar per als pròxims debats de la campanya. Per si a algú no li feia el pes comprar flors d'hivernacle, fidels al seu compromís amb la sostenibilitat, els comuns han repartit un paper amb llavors de tomaquera llestes per germinar en format electoral.

Paper amb llavors dels comuns.
stats