Turull sobre Aragonès i Illa: "Per favor, no hi ha comparació amb Puigdemont"

El secretari general de Junts recalca que l'expresident a l'exili és "el millor candidat" i planteja un plebiscit amb Pedro Sánchez

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en la Tribuna Catalunya de Nueva Economía Fórum.

BarcelonaLa candidatura de Carles Puigdemont ha sacsejat el tauler polític i l'escenari per a la presidència de la Generalitat està més ajustat. Precisament el valor del presidenciable i "l'ambició" de país i "l'orgull" ha estat el que ha recalcat que els dona força el secretari general de Junts, Jordi Turull, en la Tribuna Catalunya de Nueva Economía Fórum, celebrada a l'Hotel Palace. Envoltat de tota la plana major dels juntaires, així com dels líders de patronals i sindicats, i de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, Turull ha deixat clar que l'expresident a l'exili és "el millor candidat", fins i tot amb una interrogació retòrica que ha aixecat mitja rialla a la sala: "Compareu els lideratges [...]. Quin és el millor president que podem tenir? Per favor, no hi ha comparació", ha assegurat Turull, després de fer un repàs del tarannà de Pere Aragonès i Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia de Junts passa per confrontar amb el PSC i menystenir les opcions electorals d'Aragonès i ERC. Per això, Turull ha parlat d'un "plebiscit" entre el PSC i Junts. De fet, entre el PSOE i Junts: "El dilema és Puigdemont o Sánchez, no Puigdemont o Illa", ha reiterat, desafiant el president espanyol, ja que, a parer seu, el líder a Catalunya exerciria "de delegat del govern" perquè "no ha defensat mai res que pugui incomodar el PSOE".

Tot i que han parlat d'elements del programa, Turull i Miriam Nogueras, que l'ha presentat en la conferència, han posat l'accent en el fet que cal "canviar l'actitud", deixar enrere "la resignació" i "negociar amb l'Estat de tu a tu" esperant que qui cedeixi sigui el govern espanyol sense por a "l'univers mediàtic". De fet, el secretari general ha reconegut que l'avançament electoral ha estat "un alleujament perquè anticipa en el temps el canvi de rumb" que creu que és necessari. Un gir, però, que vol fer de la mà d'ERC, ja que s'ha compromès a "un govern netament independentista". Ara bé, no ha aclarit si investirien Pere Aragonès si quedés per davant de Junts. Turull s'ha preguntat "per fer què", i ha respost matisant que el fet que Aragonès quedi primer "és un escenari poc probable".

Programa electoral

Respecte al programa de govern, Turull ha detallat que tractaran tot un ventall de temes més enllà del rellançament del projecte independentista, com ara d'economia i la "reducció de la pressió fiscal als catalans", d'aconseguir els recursos necessaris de Madrid, eliminar burocràcia o abordar l'educació "sense prejudicis ideològics" ni contra la concertada, fent referència als programes pedagògics impulsats pel Govern. És en el marc del centredreta on ja fa mesos que treballen els juntaires, que des del seu naixement han hagut de fer equilibris entre les diferents ànimes ideològiques del partit.

També ha afirmat que parlaran d'immigració: "És un tema que s'ha d'abordar. Catalunya és un país que sempre ha vist la immigració com a oportunitat, però cal començar la casa pels fonaments, per una política integral i recursos", ha assegurat, insistint en la negociació per al traspàs integral de la gestió de les competències en aquesta àrea que van pactar amb el govern espanyol.

En habitatge, també ha dit que cal evitar el "postureig" i apostar per mesures que funcionin, i ha reivindicat l'ADN del seu espai polític d'harmonitzar "progrés econòmic i progrés social", amb una col·laboració publicoprivada. Tampoc ha evitat el combat contra l'extrema dreta a preguntes dels periodistes, però s'ha posicionat dient que creu que "cal parlar-ne poc" i "afrontar els problemes" que la gent percep "sense discursos buits". En el seu discurs, ha criticat la proposta de referèndum pactat de Pere Aragonès perquè l'ha fet "des de la solitud i en campanya electoral", no pas des del consens de les formacions polítiques sobiranistes.

Resposta d'Illa

Mentre Turull reivindica la potència de Puigdemont, el líder del PSC, Salvador Illa, ha criticat el tarannà de l'expresident. "Soc home de projectes col·lectius, no de lideratges messiànics ni individuals", ha reblat en una entrevista a RTVE. A més, ha revelat que continua sense parlar amb l'actual presidenciable, tot i que manté una comunicació fluïda amb Junts. No ha tret l'entrellat de motiu pel qual no han parlat, però ha explicat que també hauria pogut ser Puigdemont qui li telefonés perquè ell també és un líder important del país.

stats