Els votants del PSC rebutgen el pacte amb Junts que defensa Illa

Els electors d'ERC estan dividits entre el tripartit d'esquerres i el govern independentista

2 min
Puigdemont respon Carnero des del seu míting a Argelers

BarcelonaSi parlem d'aliances postelectorals, només Carles Puigdemont ho tindrà fàcil per convèncer els seus, ja que la seva preferència pel pacte amb ERC és també, amb molta diferència, l'opció preferida pels votants de Junts. Segons l'enquesta de YouGov per a l'ARA, un 71,4% dels votants de Junts hi estan a favor. En canvi, tant Salvador Illa com Pere Aragonès poden tenir més problemes. El candidat socialista voldria encapçalar un Govern transversal amb Junts i ERC. ¿El problema? Els seus votants no volen ni sentir a parlar de pactar amb Junts i tenen aversió a la figura de Puigdemont.

Un 57,5% estan a favor d'un tripartit d'esquerres amb ERC i Comuns Sumar, i només un irrisori 13% defensen un pacte amb Junts. Fins i tot una mica més, un 14%, veurien abans una fórmula Collboni, és a dir, un acord amb Comuns-PP en clau nacional. I quan es pregunta a quin candidat no investiria en cap cas, un 64,70% dels electors socialistes assenyalen Puigdemont. Amb aquestes dades, qualsevol aproximació de Salvador Illa als juntaires li provocaria friccions amb el seu electorat.

Quina fórmula de Govern prefereix?

La cosa tampoc seria fàcil per a Pere Aragonès, ja que els electors republicans estan fortament dividits i, al llarg de la campanya, s'ha aguditzat el rebuig a pactar amb Junts. Així, si es pregunta per la fórmula de govern preferida, un 45,9% dels electors republicans opten ara pel tripartit enfront d'un 40,6% que prefereixen l'acord amb Junts. Això suposa un canvi respecte a l'onada anterior de l'enquesta, en què els percentatges eren un 39% a favor del tripartit i un 43% de l'acord amb Junts. Tot i això, el canvi no és estadísticament significatiu, però sí que mostra que la divisió és real. A l'anterior onada, per exemple, Puigdemont era preferit amb força diferència sobre Salvador Illa, 15 punts de diferència, com a candidat a investir pels republicans si el seu candidat no tenia opcions. Ara aquesta diferència s'ha reduït a la meitat: un 37,3% optarien per Puigdemont i un 29,1% per Illa. Segons aquest resultat, la campanya estaria fent créixer el rebuig a Puigdemont entre els electors d'Esquerra. Tot plegat explica que la preferència pel tripartit d'esquerres entre el conjunt dels catalans, que ja era la fórmula preferida pels ciutadans en l'anterior onada amb un 21%, ara sigui del 25%, mentre que l'acord ERC-Junts es manté en el 17% i el PSC-Junts baixa fins al 6%.

Si el seu partit no tingués opcions de presidir la Generalitat, quin dels candidats li agradaria que investís el seu partit?

Aragonès genera menys rebuig

Com ja passava en l'anterior onada, els electors de la CUP prefereixen investir Puigdemont (48,4%) a Aragonès (25,8%), però la distància entre tots dos s'ha escurçat significativament. La preferència per investir Aragonès també ha crescut entre l'electorat dels comuns (25%), a només 10 punts de Salvador Illa (35,7%). Això fa que l'actual president de la Generalitat sigui el que provoca menys rebuig en el conjunt de l'electorat i sigui l'opció preferida dels electors si el seu candidat no té opcions. El prefereixen com a pla B un 17% dels catalans, seguit de Salvador Illa (14%) i Carles Puigdemont (13%). Precisament el cap de cartell de Junts és, de lluny, el candidat que genera més aversió a ser investit: un 44% no l'investirien mai. En segon lloc se situaria Salvador Illa, al qual no investirien mai un 19%. En canvi, Aragonès només té un rebuig explícit del 7% i és el candidat que menys polaritza la societat.

I a la inversa, quin candidat no voldria que investís el seu partit?
stats