Vox tanca la campanya a la plaça Artós per apel·lar a l'espanyolisme ultra

Demana el vot a l'abstencionista per guanyar la pugna al PP

2 min
Vox ha tancat amb Santiago Abascal i Ignacio Garriga la campanya a la plaça Artós de Barcelona.

BarcelonaL’extrema dreta de Vox ha tancat la campanya en un escenari que consideren un talismà: la plaça Artós de Barcelona. La plaça de Sarrià és un símbol de l'espanyolisme ultra, que durant els anys del Procés va concentrar-s’hi moltes vegades, i Vox ja hi ha tancat altres campanyes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha deixat clar l'objectiu de la seva formació d'aconseguir un vot que fins ara s'ha mantingut en l'abstenció, i mantenir així els seus 11 diputats. Ha recordat que el 40% de ciutadans es queden tradicionalment a casa "elecció rere elecció", i "el primer partit és l'abstenció". Per això s'ha dirigit "a les persones que estan fins al capdamunt de tots els polítics" per dir-los que no tots són iguals i que n'hi ha que diuen "el mateix de dilluns a diumenge". "A nosaltres ens importa Catalunya i Espanya", ha dit.

La seva campanya s’ha centrat bàsicament en apuntar a la immigració com a principal mal de Catalunya, i ho han repetit els candidats al míting: "Cal posar fi a la immigració il·legal", ha dit el cap de llista de la formació, Ignacio Garriga, i ha receptat una "puntada de peu al cul" als okupes. També els joves: als seus actes Vox ha buscat el vot dels més joves, i el míting de l’extrema dreta tenia les primeres files plenes de joves, adolescents, i fins i tot nens.

Avui ha significat també la posada de llarg d’un històric dirigent de Ciutadans que ha acabat al partit ultra: Juan Carlos Girauta. El número 3 del partit a les eleccions europees s’ha referit al PP, que durant la campanya també ha fet actes a plaça Artós: "Si allò era un bany de masses, això què és?", s’ha preguntat, alhora que ha criticat que els populars demanin concentrar el vot a la seva llista: "El més normal seria que els que tenen tres diputats [els que té ara el PP] votin els que en tenen onze", ha reclamat. Abascal també els ha criticat perquè diu que el PP només parla d’immigració irregular "únicament com a arma electoral" i "en funció de com li van les enquestes".

On són les dones al míting de Vox?

La campanya de l’extrema dreta, que sol topar amb manifestacions antifeixistes de protesta, hauria sigut relativament tranquil·la si no fos perquè els representants del partit han forçat conflictes. Dijous, a Reus, Abascal va baixar de l'escenari per encarar-se a una desena d’activistes antifeixistes, fet que va tensionar l'ambient.

És també remarcable qui ha parlat al míting, que ha tingut fins a set oradors diferents: el president de Vox Barcelona, Joan Garriga; els candidats per Lleida, Girona i Tarragona, Rafael Villafranca, Alberto Tarradas i Sergio Macián; el candidat a les eleccions europees, l'ex de Ciutadans Juan Carlos Girauta; el cap de llista al 12-M, Ignacio Garriga, i el líder del partit, Santiago Abascal. Ara bé, cap dona.

stats