Política 08/11/2019

La Junta Electoral no prohibeix les concentracions del Tsunami en la jornada de reflexió

Insta el Govern a garantir la "neutralitat" en totes les mobilitzacions

Ara
2 min
Els estudiants comencen una acampada indefinida a Barcelona contra la repressió

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha xutat la pilota endavant respecte els actes convocats pel Tsunami Democràtic en la jornada de reflexió d'aquest dissabte i no veu motius per prohibir-los preventivament, tal com li demanava el PP. En un acord fet públic aquest vespre, la JEC recorda que "no té competències per prohibir de manera prospectiva i amb caràcter general la realització de qualsevol acte o manifestació durant la jornada de reflexió i la de votació". És, de fet, la doctrina que defensa el Tribunal Constitucional.

En tot cas, la JEC insta la Generalitat a "adoptar les mesures necessàries per garantir l'absoluta neutralitat en els espais públics", en particular per evitar que "les concentracions o manifestacions que continguin lemes, símbols, proclames o actuacions en defensa d'idees o propostes exclusivament defensades per algunes candidatures". En la jornada de reflexió no es pot demanar el vot ni fer cap acte públic que pugui ser interpretat com a propaganda electoral. Aquest dissabte, les juntes electorals provincials "vetllaran per l'estricte compliment d'aquestes garanties".

Tsunami Democràtic ha convocat actes a les quatre demarcacions catalanes, principalment a les places, on proposa una àmplia oferta d'actuacions i concerts. La plataforma ha fet una crida a través de les xarxes a "desobeir" la Junta Electoral, tot i que de moment no hi ha res a desobeir. Tant JxCat com ERC i la CUP han anunciat que estaran representats en els actes del Tsunami.

Més enllà de la jornada de reflexió, el Tsunami ha anunciat que durant els tres dies posteriors a les eleccions plantejarà l'acció més important que ha convocat fins ara, tot i que encara no n'ha donat detalls.

stats