Eleccions generals

¿Els comuns volen excloure Podem, com denuncia Pablo Iglesias?

Divendres s'acaba el termini per presentar la coalició de Sumar amb tots els partits a l'esquerra del PSOE

3 min
Pablo Iglesias, en una imatge d’arxiu.

Madrid / BarcelonaEl temps per tancar la coalició entre Sumar, Podem i la resta de partits a l'esquerra del PSOE es comença a esgotar i la pressió per arribar a un acord creix. Això està fent que en les últimes hores aflorin nervis i acusacions creuades. L'última, la de l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, que ha acusat els comuns, Més Madrid i també Compromís de vetar noms de Podem a les llistes de Sumar. "Estan dient obertament «Amb Podem, no» [...]. Qui posa un veto sobre la taula, està obrint la barra lliure", deia aquest dilluns a la nit a la Cadena SER. "Hi ha tres formacions polítiques en aquests territoris que no volen confluir amb Podem. El que s'ha de fer és preguntar-los per què i si és responsable l'actitud que estan mantenint", ha afegit aquest dimarts a TV3. Els comuns, Més Madrid i Compromís han desmentit rotundament les seves paraules.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Denoten falta de coneixement d'algú que no està participant en les negociacions", afirmen fonts de Catalunya en Comú, que recorden que el seu partit s'ha presentat conjuntament amb Podem a les últimes eleccions municipals i també ho ha fet en els comicis catalans i estatals. En la mateixa línia, el dirigent de Compromís Joan Baldoví ha negat que la seva formació estigui vetant a ningú i ha censurat les paraules d'Iglesias: "Tensa i no ajuda a fer que hi hagi pau. Discreció i no posar el dit a l'ull del contrari". Fonts de Més Madrid també neguen que vetin Podem i que hagin posat qualsevol línia vermella en la negociació: "Estem sent generosos".

El nom que s'ha situat al centre de totes les mirades en els últims dies és el de la ministra d'Igualtat i número dos de Podem, Irene Montero. Podem no ha dit si ha posat el seu nom sobre la taula, però obertament l'ha defensat com un actiu. Ara bé, hi ha membres de Més Madrid o opinadors que donen suport a Sumar, com Santiago Alba Rico, que han demanat explícitament que Montero i també la secretària general de Podem, Ione Belarra, facin un pas enrere com el va fer el ministre de Consum, Alberto Garzón. De moment, l'únic partit que dona per acabades les converses amb Sumar i ha anunciat un acord és el Projecte Drago, que lidera l'exsecretari d'organització de Podem Alberto Rodríguez a les Illes Canàries.

¿Podem està negociant una coalició amb ERC?

Mentrestant, aquest dimarts les negociacions s'han enrarit una mica més. Els comuns han fet públic que la direcció estatal de Podem ha començat a negociar amb ERC una candidatura conjunta de cara al 23-J. Una informació que els republicans han desmentit rotundament. "Esquerra Republicana demana que les disputes internes d'altres formacions no els situïn en filtracions interessades", afirma el partit en un comunicat. Podem, ara per ara, no s'hi ha pronunciat.

Preguntat sobre aquesta qüestió, el diputat dels comuns David Cid ha tirat pilotes fora i s'ha limitat a dir que estan sorpresos amb el fet que Iglesias hagi "expressat" que ells no estaven d'acord amb "anar conjuntament amb Podem": "No té cap mena de sentit", ha dit Cid. De fet, fonts de la formació recorden que Podem i els comuns "funcionen com un espai unitari i s'han presentat conjuntament a totes les eleccions com a En Comú Podem".

Urtasun, portaveu de campanya de Sumar

La coalició encara no està tancada, però en paral·lel, Díaz continua difonent els noms que l'envoltaran aquesta campanya. Aquest dimarts, ha anunciat que l'eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun, serà el portaveu de la campanya de Sumar. Urtasun ja formava part del nucli del projecte de Díaz, que segons fonts consultaves desitjava que tingués un paper preponderant a la candidatura. Finalment s’ha acordat la figura de portaveu de campanya, que li permet mantenir l’activitat a l’Eurocambra. Segons les mateixes fonts, Brussel·les continuaria sent una prioritat per Urtasun. El seu nom, així, queda descartat per encapçalar la candidatura de la coalició per Barcelona, tal com s'havia posat sobre la taula en els debats interns dels comuns, segons diverses fonts.

stats