Camí del 23-J

El PP arriba amb avantatge a l'equador de la campanya

Feijóo intensifica les crides al vot útil: "Vint són els escons que ens falten per governar sols"

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en l'acte d'aquest matí a Oviedo

MadridAlberto Núñez Feijóo no va començar la campanya amb bon peu. Semblava que els pactes amb Vox, especialment amb tot el soroll i la posterior claudicació de María Guardiola a Extremadura, començaven a fer recular el PP en unes enquestes que encapçalava. Però hi havia una data marcada en vermell al calendari del PP i també del PSOE. El dilluns, 10 de juliol, era el dia en què el líder popular s'havia de batre amb el president espanyol i candidat socialista, Pedro Sánchez, en un cara a cara que els dos partits tenien coll avall que podia convertir-se en el punt d'inflexió de la campanya. Feijóo en va sortir victoriós i l'eufòria al PP es va desfermar. A la sala de màquines dels populars asseguren que les xifres que tenen són millors que les de les enquestes que s'han anat publicant –les últimes els donen entre 130 i 150 escons–: tenen sondejos en què arriben fins als 160 (la majoria absoluta són 176). Ara bé, conscients que l'excés de confiança pot jugar-los una mala passada, Feijóo s'ha passat els mítings d'aquesta última setmana demanant prudència a la militància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que el PP pot guanyar les eleccions, ho donen per fet tant les enquestes com la seu del carrer Génova de Madrid. Ara bé, la possibilitat que els populars puguin governar sols és encara la incògnita que els pesa i que els pesarà fins a la nit del 23 de juliol. La partida està en 20 escons que es juguen en 18 províncies, una d'elles a La Rioja, des d'on Feijóo ha assegurat aquest dissabte que la majoria absoluta és "extremadament difícil, però no impossible". Algunes de les altres, com Cantàbria, el candidat del PP la va visitar divendres; i a Àlaba i Navarra hi ha anat aquest dissabte. De les 18, Feijóo n'ha trepitjat una desena durant aquesta primera meitat de campanya.

Des de l'endemà del debat, el PP ha intensificat les crides al vot útil que havia anat llançant des de l'inici de la campanya. L'últim gest ha estat penjar una pancarta al cèntric carrer Alcalá de Madrid amb la imatge de Feijóo al costat de la frase: "Potser no som el teu partit, però en aquest moment som la solució". Un gest que el partit ha replicat a les xarxes socials amb un vídeo del líder popular on es dirigeix a les persones que no han votat el PP en les últimes eleccions i a les quals convida a canviar de papereta el 23 de juliol. "Que s'oblidin de les ideologies de cada partit i votin pel país", va afegir des de Santander.

La porta oberta a Vox

Feijóo voldria evitar haver-se de lligar de mans i peus amb Vox, com els ha passat a barons com Carlos Mazón al País Valencià i María Guardiola a Extremadura. Al PP veuen possible poder demanar a Vox que s'abstingui si arriben als 160 escons, fins i tot amb 150. Amb tot, per evitar aquesta dependència, Feijóo fa servir en gairebé tots els actes el bloqueig que hi ha a Múrcia –on Vox es nega a donar la presidència al PP si no entra al govern– per fer una crida als votants de Vox i també als que havien optat en el passat per Ciutadans. També és veritat que la direcció popular descarta, ara per ara, anar a una repetició electoral negant-se a deixar entrar l'extrema dreta al govern, tot i que en campanya Feijóo posa el focus en demanar l'abstenció dels socialistes per evitar un govern amb Vox.

La campanya somriu al PP quan s'ha arribat a l'equador, però el PSOE s'agafa a qualsevol ensopegada dels populars per intentar escurçar distàncies. Ja abans de començar-la, i davant les perspectives a l'alça dels populars, el PSOE va intentar agafar-se a la manca de transparència del PP respecte al sou que Feijóo cobra del partit. Feijóo el va acabar fent públic a finals de juny (39.260 euros) tot i haver-s'hi negat d'entrada. Aquesta setmana, les "mentides" de Feijóo durant el cara a cara i les seves insinuacions sobre un possible frau amb el vot per correu també han servit als socialistes per acusar el dirigent popular d'instigar la tupinada. Feijóo ho ha negat, però no ha evitat les crítiques al president de l'organisme, Juan Manuel Serrano, a qui aquest divendres ha acusat "d'incompetent" i li ha retret que haguessin trigat a contractar reforços davant l'allau de peticions.

Més informació del 23-J

stats