El Post 23-J

Embolic al PP: diu ara que no negociarà amb Junts

Sánchez es conjura per assolir la investidura: "Toca traduir la majoria social en majoria parlamentària"

4 min
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, aquest dilluns en roda de premsa

MadridNo entrava en les previsions de ningú que el PP pogués iniciar un diàleg per a una hipotètica investidura d'Alberto Núñez Feijóo amb Junts, el partit a qui els conservadors han demonitzat durant mesos i, especialment, en campanya electoral. Però van ser els mateixos populars els que es van posar en un embolic quan aquest cap de setmana hi van deixar la porta oberta. Dissabte el vicesecretari de coordinació autonòmica i local del PP, Pedro Rollán, va donar a entendre que estaven disposats a parlar amb el partit de Carles Puigdemont quan els periodistes li van preguntar expressament per si el PP s'obriria a pactar amb Junts. La resposta va ser: "El PP està disposat a parlar amb totes i a cada una de les forces polítiques sempre que estiguin dins del marc de la Constitució". Aquest dilluns ha hagut de sortir la secretària general del PP, Cuca Gamarra, a tallar d'arrel qualsevol especulació: "Aquesta qüestió no està sobre la taula, no ho ha estat i no ho estarà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos del PP ha recordat que les qüestions sobre les quals vol parlar Junts "no formen part dels plantejaments" del PP. "No som Pedro Sánchez i no posem sobre la taula ni amnisties ni autodeterminacions", ha sentenciat en roda de premsa. Unes hores abans, havia tancat la porta a qualsevol diàleg amb Junts el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, en una entrevista a Catalunya Ràdio. "No tindrem cap tipus de negociació amb Carles Puigdemont, ho dic categòricament", ha defensat, després d'afegir que l'expresident de la Generalitat "se situa fora dels termes en què es pot establir un diàleg". Els populars han sortit a aclarir un embolic en el qual s'havien posat ells mateixos i a desmentir el que era una evidència.

El PP manté la pressió sobre Sánchez

Però Gamarra també ha volgut fer servir la roda de premsa per continuar pressionant el PSOE perquè "respecti" el resultat de les urnes i permeti governar al PP perquè ha guanyat les eleccions. De fet, li ha demanat que "rectifiqui" i s'avingui a reunir-se amb Feijóo després de la petició que el líder popular li va fer arribar aquest diumenge per carta. "Si la carta hagués estat d'altres forces, estaria encantat de contestar-la i d'anar al lloc del món que li haguessin demanat per reunir-se", ha dit Gamarra en referència a ERC, EH Bildu, Junts o el PNB, partits que considera que faran un "país ingovernable". "La investidura i la governabilitat van de manera conjunta", ha afegit.

Sánchez va tancar la porta a reunir-se amb Feijóo almenys fins que Felip VI comenci la ronda de consultes i triï un candidat per ser investit. Precisament, sobre el paper que jugarà en tot plegat el rei, la número dos dels populars ha negat cap pressió al monarca i ha assegurat que el PP només posa sobre la taula quin és el partit que va guanyar les eleccions i, per tant, el que hauria de ser investit. El líder popular, però, continua sense tenir els suports per ser president. A banda de Vox, només UPN s'havia mostrat partidari de votar la investidura del líder popular, però aquest dilluns el líder de la formació, Javier Esparza, ha admès públicament que Feijóo no serà president. De fet, ha demanat als conservadors que "no enganyin a la gent".

Sánchez es conjura per aconseguir la investidura

Ara bé, només uns minuts després que Gamarra explicités la pressió sobre els socialistes, el mateix president espanyol en funcions ha publicat un vídeo en què descartava qualsevol abstenció per fer president Alberto Núñez Feijóo i es conjurava per aconseguir una majoria suficient per la seva investidura. Des de la nit del 23-J que Pedro Sánchez no s'havia pronunciat sobre els resultats de les eleccions i ho ha acabat fent un cop els resultats ja són definitius després del recompte del vot exterior, en què el PSOE va perdre un escó per Madrid i el va guanyar el PP. El líder socialista considera que els resultats del 23-J demostren que de PP i Vox "no són majoria", i ha apostat per treballar perquè la "majoria social" sorgida de les urnes "es tradueixi en una majoria parlamentària al Congrés". "Ho farem quan es constitueixin les Corts: treballar per aconseguir una investidura que ens permeti seguir avançant quatre anys més", ha afirmat en un vídeo que ha difós a través de Twitter.

Sánchez: "Toca traduir la majoria social en majoria parlamentària"

Sánchez li va dir aquest diumenge per carta a Feijóo que l'article 99 de la Constitució no fa cap mena de referència que hagi de ser el candidat de la llista més votada el que intenti la investidura, sinó que estableix que pot governar qui aconsegueixi més suports per ser investit. Així, aquest dilluns el president espanyol en funcions s'ha reafirmat en la seva intenció d'aconseguir els suports necessaris per ser investit. Unes aliances que no li seran fàcils perquè depèn del sí de Junts, partit que ja ha posat sobre la taula l'amnistia i l'autodeterminació per negociar. "Hem de seguir reconstruint la cohesió política, social i territorial. Deixar enrere l'enfrontament estèril i la corrupció política", ha defensat Sánchez en el vídeo.

"Estic convençut que existeix una majoria social que es pot ampliar amb persones que se'n van allunyar per la fatiga dels anys durs i per la intensa propaganda del duo de PP i Vox", ha afegit. Precisament, aquest dilluns la diputada electa de Coalició Canària (CC) Cristina Valido ha dit en una entrevista a la Cadena SER que estan oberts a parlar amb Sánchez per a la investidura. De fet, estan disposats a parlar també amb Feijóo. Ara bé, les condicions que posa el partit canari són que ni Vox ni Sumar siguin al govern. Si Sánchez obtingués el sí de CC, llavors n'hi hauria prou amb l'abstenció de Junts per aconseguir la investidura.

stats