Política 27/05/2019

ERC arrasa a Amposta i té la clau de govern a Tortosa

El gran perdedor de la jornada a Tortosa va ser el Partit Popular, que no va aconseguir representació municipal

Mònica Bernabé
2 min
ERC arrasa a Amposta i té  la clau de govern a Tortosa

BarcelonaERC va ser la gran guanyadora a les dues principals ciutats de les Terres de l’Ebre. Va arrasar a Amposta, on va revalidar la seva majoria absoluta amb fins a 16 regidors, cinc més que a les municipals del 2015. A Tortosa va conservar els 4 regidors que ja tenia, de manera que un cop més tornarà a tenir la clau per a la formació de govern i podrà escollir amb qui pactar: amb l’esquerra o amb la dreta del cartipàs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts per Tortosa, de Meritxell Roigé, va ser la força més votada, però es va quedar molt lluny de la majoria absoluta, que és d’11 regidors. Amb el 100% dels vots escrutats, va obtenir 7 regidors, un menys que als comicis del 2015. Per tant, tornarà a necessitar ERC com a crossa per aconseguir l’alcaldia. Ara falta saber, però, si aquest cop la formació de Xavier Faura opta per revalidar la coalició de govern de l’últim mandat, o es decanta per donar suport a les formacions d’esquerres.

Movem Tortosa -la coalició ciutadana creada des del marc polític d’Iniciativa- va augmentar el seu suport a les urnes, al passar de 4 regidors a 5, i es converteix en la segona força més votada al consistori. Per la seva banda, el PSC va tornar a resistir amb 3 regidors. Per tant, ERC, Movem Tortosa i el PSC també sumen per formar govern.

El gran perdedor de la jornada a Tortosa va ser el Partit Popular, que no va aconseguir representació municipal. Va perdre l’únic regidor que tenia. En canvi, Ciutadans va aconseguir per primer cop entrar al consistori amb un regidor. És evident, per tant, el traspàs de vots dels populars a la formació taronja. La CUP, que aspirava a continuar sent l’“oposició crítica” a l’Ajuntament, revalida la seva representació: un regidor.

A Amposta, Esquerra d’Amposta - Esquerra Republicana de Catalunya, d’Adam Tomàs, va obtenir 16 dels 21 regidors del consistori, i redueix l’oposició a una mínima representació al cartipàs municipal. Junts per Amposta es va enfonsar literalment. Els antics convergents, de Manel Masià, van perdre fins a 6 regidors, i es van quedar amb un únic representant al consistori. Els socialistes també van resistir a Amposta, i van conservar els dos regidors que ja tenien. I l’extrema dreta va guanyar suport: Germán Ciscar va aconseguir dos regidors amb el seu nou partit, Som Amposta, un més que els que havia obtingut a les municipals del 2015 amb Plataforma per Catalunya.

Pel que fa a la participació, a Tortosa va augmentar sis punts respecte als últims comicis: va votar el 51,60% del cens. A Amposta, el percentatge va ser similar: el 53,59%.

stats